Търговете за "Хемус" блокирани

  • 20 февруари 2015 09:58

  • 1163
  • 0
Търговете за "Хемус" блокирани
© Булфото

Търговете за изграждането на 60 км от магистрала "Хемус" са блокирани за два месеца, докато Комисията за защита на конкуренцията се произнесе по две жалби, внесени на 11 февруари. Едната е на археологическия институт с музей при БАН "НАИМ-БАН", а другата - на компанията "Щрабаг". Антимонополният орган вече е образувал производства и по двете, а срокът ще изтече на 11 април.

Мотивът на австрийците е, че тръжната процедура се провежда, без да е осигурено финансиране. По предварителни данни са необходими над 520 млн. лв. Те може да дойдат по Оперативна програма транспорт и транспортна инфраструктура" само ако се спестят средства от участъка от Благоевград до Сандански на магистрала "Струма", пише "Преса".

Според председателя на Национална компания "Стратегически инфраструктурни проекти" Асен Антов е обичайна практика търговете да започват предварително. Това се прави, за да се спести време.

От БАН пък твърдят, че не са необходими обществени поръчки за археологическите проучвания по трасето. Те трябвало да се възлагат пряко, защото по закон частни археолози няма, а минималните тарифи са посочени в наредба. ЕС обаче дава пари от оперативните програми само за дейности, възложени с обществени поръчки.

Заради строящия се в момента участък от Шумен до Белокопитово тежките машини са увредили общинските пътища. Община Шумен, която е собственик на второстепенните отсечки, няма пари за възстановяването им и търси финансиране от Агенция "Пътна инфраструктура".

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1163 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини