Скопие оправя пътя към България

  • 20 февруари 2015 06:26

  • 2334
  • 4
Скопие оправя пътя към България
©

Македонското правителство вече води преговори със Световната банка за финансиране на нов път, който да отива до българската граница.

Това каза македонският вицепремиер Зоран Ставрески, който е и министър на финансите. Той говори пред медиите по повод 93-тата годишнина от основаването на Стопанската камара на Македония.

По думите му се очаква проектът за строителство на трасето да бъде одобрен още есента.

Идеята на Македония е да изгради нова част по Паневропейския транспортен коридор 8, пише "Новинар". Той започва в италианския град Бари и стига до Бургас. Така свързва Адриатическо с Черно море.

„Транспортните коридори 8 и 10 са наши приоритети - каза Ставрески и добави: - Новост е, че правителството вече е в напреднала фаза на разговори със Световната банка за финансиране на частта от коридор номер 8 до границата с България“.

Той очаква да бъде одобрено финансирането на изцяло новото трасе по пътя от Ранковце до Крива паланка на първи етап. Във втората фаза трябва да последва реконструкция на пътя от Крива паланка до границата с България.

Освен това вицепремиерът и министър на финансите заяви, че се набляга и засилва работата по жп трасето, което ще осигури влакова връзка между двете страни, каквато в момента не съществува. Той добави, че се работи също така по проектната документация за железопътната линия и към Албания.

Неотдавна стана ясно, че движението на влак между България и Македония може да започне през 2022 г. Още миналата година беше започнат строежът на първата отсечка от Куманово до Беляковце. През април Македония ще отбележи 142 години от създаването на железниците си.

Последвайте канала на

Нора Виткова
2334 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
РОБЕРТ

2015.03.26 | 21:24

4
Аууу!!!А дека е била тая уния кога е направила железница преди 142 години???
бранник

2015.03.26 | 21:24

3
казва се България си оправя пътя към Родината...

2015.03.08 | 16:23

2
ПОЗДРАВИ КЪМ ВСИЧКИ СВОБОДОМИСЛЕЩИ В МАКЕДОНИЯ.ЗА ЖАЛОСТ СЕГАШНОТО ИМ УПРАВЛЕНИЕ И МЕДИИ СА В СТИЛ СИДЕРОВ-ЛЪЖИ И ИЗМИСЛИЦИ.И ПО-НИСКОИНТЕЛИГЕНТНИТЕ ИМ СЕ ВРЪЗВАТ.

2015.03.08 | 16:23

1
I drugata novina - Bulgaria ne opravq nito edin put ili ulica, vsichko se razpada

Добави коментар

Водещи новини