Бракониери избиват африканските слонове

  • 19 февруари 2015 15:10

  • 2224
  • 2
Бракониери избиват африканските слонове
©

Въпреки усилията на властите в редица африкански страни да въведат ред и правила в природата бракониерството е голям бич за животинския свят на Черния континент, пише в. "Новинар".

Сред най-потърпевши са слоновете. Избиват ги заради възможността за лесни печалби – слоновата кост се търси на черния пазар и обикновено се изнася в Китай, където се полза в източната медицина, а също и за изработка на различни накити и сувенири.

Учените обаче бият тревога: през последните две години бракониерството се е засилило драстично и около 100 хиляди африкански слона са намерили смъртта си по насилствен начин. По последни данни на експерти в дивата природа на Африка са останали да живеят между 500 и 600 хиляди слона, но продължи ли изтребването им с това темпо, нищо добро не ги чака.

В някои африкански страни все пак се провежда подборен лов на слонове по линия на международния ловен туризъм. Организират се сафарита за платежоспособни чужденци, но такъв отстрел е строго регламентиран и контролиран, набелязват се само остарели и негодни за разплод животни, което на практика не нанася щети на популацията. Голямото зло си остават местните бракониери, обучавани от малки да избиват слоновете и усвоили до съвършенство този занаят.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2224 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
boo

2015.03.07 | 23:27

2
ti ot tezi neobrazovani kumuri tam kakvo ochakvash? te si mislqt che vinagi shte ima, ama v edin moment prosto shte izcheznat.... osven ako ne se setqt i ne gi premestqt na nqkoi drug kontinent

2015.03.07 | 23:27

1
Ne samo slonovete,a jirafite i mnogo drugi jivotni sa v risk i opasnost ot izchezvane.

Добави коментар

Водещи новини