Русенско село събира средства да откупи училището си

  • 19 февруари 2015 13:54

  • 1469
  • 0
Русенско село събира средства да откупи училището си
© Булфото

Жителите на село Бъзън, община Русе, са организирали дарителска кампания за набиране на средства, с които да бъде откупено продаденото през 2008 г. основно училище "Св. св. Кирил и Методий".

Това съобщи кметът на населеното място Василена Цанкова, цитирана от БТА.

Училището е било закрито и след това продадено, когато селото е било още към община Ветово. Новият собственик го е закупил за 57 000 лева с идеята да го превърне в Дом за предоставяне на социални услуги. До момента обаче сградата не се използва и се руши. "Когато се затвори едно училище, селото започва да обезлюдява. Децата пътуват всеки ден до Русе, до Щръклево, до Семерджиево, където учат", обясни Цанкова.

По думите й всяко лято в Бъзън се организира "Лятно училище", в което се събират около 50-60 деца на възраст от 6 до 16 години. Така през миналото лято у децата се зародила идеята селото да си върне сградата на местното училище и да го превърне в Център за работа с деца, където да се организират различни клубове по интереси.

"Решихме, че не е невъзможно. Собственикът е готов да ни съдейства и да ни продаде сградата за 57 000 лева. Мислим, че тази сума не е голяма. Ако цяла България ни помогне, ако хората повярват, че идеята е добра, ние вярваме, че ще успеем", каза Цанкова.

Така било регистрирано сдружението с нестопанска цел "Децата на Бъзън", разкрита е и банкова сметка, като началото на дарителската кампания било поставено преди два дни. Към момента вече са събрани 600 лева - 100 лева от тях са от жител на селото, а останалите 500 лева - от животновъди.

"Очакваме да ни помогнат и земеделците. Вчера сме си подали документите и за "DMS", като до три седмици ще стане ясно решението. Така ще можем да обявим набирането на средства и чрез изпращане на СМС-и", обясни Цанкова. Във Фейсбук начинанието също срещнало широка подкрепа от хората, които са завършили училището и сега живеят в чужбина.

Цанкова обясни, че понастоящем сградата е в лошо състояние, но тя навремето е била построена от доброволния труд на хората в селото и сега те отново били готови да помогнат безвъзмездно за ремонта.

Председателят на сдружението "Децата на Бъзън" Нихат Халкаджиев обясни пред БТА, че има идея в сградата да се организира и "зелено" училище. "През лятната ваканция децата се връщат в селото и няма къде да се събират. Ако осъществим идеята, ще им дадем възможност да уплътняват времето си с по-добра кауза, а не да се чудят какво да правят", обясни Халкаджиев.

Създателят на лятното училище в селото Галина Кавазова каза, че през лятната ваканция се организират най-различни мероприятия - клубове по рисуване, танци, спорт.

"По време на лятното училище се старая децата да играят повече, да стоят по-малко във виртуалното пространство, да приличат на нас, когато бяхме малки. Ако успеем да си върнем сградата, всички тези мероприятия ще се провеждат там", каза Кавазова. Тя обясни, че някои от децата имат нужда и от допълнителна помощ при подготовка на уроците.

"В селото имаме учители по английски и по български език, които са готови да помагат на учениците, като това ще става в сградата на училището", посочи Кавазова.

14-годишната Мария-Михаела, която заедно с други десетина нейни приятели, са основни инициатори на идеята за връщането на сградата на селото, обясни, че желанието на нейните връстници е да си имат училище за различни изкуства. "В нашето село имаме много клубове - по танци, футбол, по бойни изкуства, които няма къде да се провеждат", каза момичето. Тя допълни, че заедно с другите деца от селото имат идея да организират и благотворителен концерт, чрез който също да се съберат средства за каузата.

Кметът Василена Цанкова припомни, че Бъзън преминава от община Ветово към община Русе преди повече от пет години чрез проведен местен референдум. Населеното място се намира на двайсетина километра от крайдунавския град. По избирателен списък в Бъзън живеят 1 322 жители, като децата са около 150. През лятото, когато са отпуските, броят им нараства много повече.

Последвайте канала на

1469 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини