Когато водещите технологични компании се срещат с изобретателите в България

  • 19 февруари 2015 13:39

  • 1667
  • 0
Когато водещите технологични компании се срещат с изобретателите в България
©

Сергей е авиоинженер, изпитващ страст към създаването на технологии за световни проблеми. Търсенето на нови предизвикателства го отвежда в програмата „Космически предизвикателства“, където изучава как космически и експоненциално растящи технологични трендове могат да се превърнат в устойчиви бизнес модели.

Ясен от друга страна завършва Ланкастър Юнивърсити със специалност бизнес мениджмънт, но осъзнава, че иска да разработва софтуерни решения. Самостоятелно развива от начало до край няколко ERP платформи, както и социалната платформа CoFounder.bg,

В момента и двамата изобретатели са обединени от една кауза - Bee Smart Technologies или с други думи технология за мониторинг на условията за живот в пчелните кошери, чрез която може да бъде решен световният проблем с популацията на пчелите.

Сергей и Ясен са част от лекторския екип на тазгодишното издание на „Аз, инженерът“, което ще се проведе на 11 март в Интер Експо Център със свободен достъп.

След като форумът, целящ да срещне водещи технологични компании в България с младите кадри, събра над 700 души и 30 водещи фирми за един ден през 2014 г. – през март събитието отново дава заявка да възроди изключително престижната професия инженер.

Изобрети света, в който живееш

„Изобрети света, в който живееш“ е темата на събитието тази година с основна цел да покаже на младите гимназисти, студенти и специалисти в сферата на инженерните науки, че наука и иновации в България се случват. Програмата на събитието ще започне с презентации на изобретатели, компании и инженери за най-интересните разработки и опит от тяхната дейност.

Събитието предлага и възможност за професионална реализация, чрез щандовете-работилници на технологичните компании, които ще разговарят неформално с младите специалисти и ще показват части от работата си.

Към момента от страна на технологичните компании своето участие са заявили компании като Interoute, ABB, Aurubis, Sap Labs, Melexis, Telenor, VMware Bulgaria, Liebchierr, Visteon, Festo, Mondi group Bulgaria, Hoval, Българската асоциация за безпилотни системи (BRUS) и др.

В проекта, организиран от Интер Експо Център (ИЕЦ) и фондация „Мечти в действие“, ще се включват и университети, професионални гимназии и студенстки организации.

Състезание с роботи


Паралелно с „Аз, инженерът“ ще се проведе и състезание по сглобяване и борба с роботи на Робо Лига България. Надпреварата ще е за ученици и студенти и ще се проведе в два етапа - сглобяване и програмиране на роботи в отбори по двойки и състезание с тези роботи.

Конструираните роботи ще участват в дисциплините "3D лабиринт" и "Следене на линия", а създадените роботи остават за участниците. Регистрацията за състезанието е отворена.

Последвайте канала на

Novini.bg
1667 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини