Режисьорът на "Дякон Левски": Дреме ми, че не са ми харесали филма (видео)

  • 19 февруари 2015 09:36

  • 12314
  • 39
Режисьорът на "Дякон Левски": Дреме ми, че не са ми харесали филма (видео)
©

В деня, в който България почита паметта на Васил Левски, филмът за Апостола стана повод за нов скандал в ефира на БТВ. Гостите спориха за кино.

Актьорът Николай Сотиров беше атакуван от режисьора на лентата Максим Генчев, който се включи по телефона, за да обясни, че срещу произведението му скачат „тези, които са потривали ръчички на бесилката”.

Сценаристът Георги Иванов разкритикува филма уточни, че „всеки има право да направи лош филм”. Той подчерта, че за него „Дякон Левски” е „по-скоро социален експеримент” и „съвкупност от сцени”. „Когато тръгнеш да правиш филм за Левски, ти трябва да си наясно с какво се захващаш, очакванията са огромни – хората имат голяма чувствителност за Левски като национален герой”, подчерта Иванов. Според него във филма не се вижда именно героичността на Левски.

Проф. Илия Тодев от БАН подчерта, че не е гледал филма, но приветства идеята. Според него, образът на Левски отговаря на „конюнктурата” и затова има в него повече екшън, макар Апостола да е бил не само революционер, но и организатор и духовник.

Сценаристът подчерта, че екипът на „Дякон Левски” е свършил своята работа, но не може режисьорът на филма да използва Апостола като визитка и да обикаля страната като месия. Георги Иванов беше категоричен, че не бива слабите места на лентата да се скриват зад историческия образ.

Това предизвика остра ответна реакция на режисьора, сценарист, монтажист и актьор във филма Максим Генчев. „Там има едно момче, Иванов, да гледа пак филма. Ще гледате филма и ще вникнете в него! Ти на какво си сценарист? Защо се занимавам в 8 и половина с един провален сценарист от филма „Фамилията”?, изригна Генчев.
Той подчерта, че според него виждаме „един убедителен Левски”. Запитан как ще коментира думите на прапраплеменницата на Васил Левски, че иска да забрави филма, който е гледала, Генчев я призова „да пие хапчета” и се закани, че ще я препита на видяното.

„Дреме ми, че не са ми харесали филма, народът го харесва, всичко е 6”, заяви режисьорът, който подчерта, че не е гневен. Помолен да не повишава тон, той каза, че е режисьор и така се държи с всички.

Актьорът Николай Сотиров подчерта, че не е дошъл да защитава филма: „Сакрална тема е Левски и има нещо изключително достойно да дръзнеш да интерпретираш тази тема”. Като подчерта, че лентата е всичко друго, но не и документална, той обясни, че във филма не чуваме репликата „Ако спечеля, печеля за цял народ - ако загубя, губя само мене си”, за да си я спомним сами.

Запитан дали 3 часа и 40 минути не са твърде много за един филм, актьорът отговори: „За Левски всичко е малко”.

„Когато аз реагирах на филма, го направих в качеството си на зрител, а не на родственица на Левски. Имах проблем не само с образа на Левски, а и с начина, по който са представени всички останали герои. Аз не усетих, не разбрах какво искат да ми кажат. Не разбрах за какво се борят тия хора”, заяви родственицата на Дякона Христина Богданова, като допълни, че псувнята на Апостола във филма е била напълно "самоцелна".

Максим Генчев препоръча на Богданова да гледа филма повторно. "Не мога да го покажа как се преструва на монахиня в църква и сервира кафе на турците. Моят Левски воюва с тях, той е герой. Вдигнах 200 кръвно! Не ви е срам!", категоричен беше режисьорът.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
12314 39

Свързани новини

Коментари 39

Добави коментар

2015.03.02 | 20:56

39
Едни момчета играят в този филм като каскадьори и актьори, от "богатир" ли са, "багатур" ли са не ги знам, но изглеждат като съвремени каратисти, облечени в едновремешно облекло!!! Мятата са, фърлят са, каскади чудо, ужас! Гледайте "Капитан Петко Войвода", гледайте "Записки по българските въстания" - да видите как се прави филм и как са зиглеждали тогавашните хора!!! Дръжте се по народно му, а не като излезли от карате зала! СРАМ И ПОЗОР!

2015.03.02 | 20:56

38
Да веее, целия филм е как левски събира някви мутри и тръгва да рекетира като разбойник! Явно на някой му изнася да го превърне в такъв образ!!! Не бяха ли турците от ДПС дето казваха, че Левски и Ботев били престъпници и разбойници??? а??? Май ми намирисва кой е спонсорирал филма....
Националис

2015.02.26 | 19:33

37
Единствено в Холивуд могат да направят достоен филм за Апостола... Ние нямаме ресурс - нито творчески, нито финансов.

2015.02.26 | 19:33

36
PROSTO VELIK PEDERAS A NE REGISIOR
МИМА

2015.02.26 | 18:07

35
РЕЖИСЬОРА БИЛ ВДИГНАЛ КРЪВНО.............ТЪПЪНАР ТАКЪВ,НАМЕРИ СИ ПО ОСТЪР РЪБ И СЕ ПЕРНИ В НЕГО,КАК МОЖАХТЕ ДА СЪТВОРИТЕ ТАКАВА МЕРЗОСТ .........НЯМАМ ДУМИ ДА ИЗРАЗЯ НЕГОДОВАНИЕТО СИ СРЕЩУ ВСИЧКИ КОИТО СА УЧАСТВАЛИ В СЪТВОРЕНИЕТО НА ФИЛМА..........
kifla

2015.02.23 | 09:27

34
Писна от бездарни, драскачи , писачи и артисти., певци...Бездарие от класа.Лощо е , че се е взел за артист..някой го е излъгал....
Марк

2015.02.23 | 09:27

33
тоя скапаняк си прави "художествени" експерименти с парите на данъкоплатците! социалистическата отрепка, на която "не й дреме" да каже колко пари струва тоя филм!!! А какви приходи ще реализира, дори не искам и да питам! Тая кир недъгава ще говори по този начин , когато филмите му излезнат поне на 0 /разходи–приходи=0/, дотогава да си затваря плювалника!

2015.02.21 | 18:11

32
Gyaur pravi film za gyaur nisto interesno

2015.02.20 | 15:50

30
Свински лайна да ядеш

2015.02.20 | 15:49

27
М.мицата ти мр.сен и д.лен рез.а.к!
НИКОЛАИ

2015.02.20 | 15:50

31
27-ми негромотно турско исчадие вьн от страната ни.Отиваи в анадола,там ти е мястото.Страната ни няма нужда от малоумни цигани.

2015.02.20 | 15:50

29
до 24:Нима за всичко негативно и лошо случващо се в България е виновно ДПС?Та това е художественно произведение,с което автоторът изразява мнение(надявам се да не го налага).

2015.02.20 | 15:50

28
Васил Кунчев е бил един обикновен човек,с всичките си хубави и лоши черти ! Няма лошо,да се покаже в друга,тоест реална светлина ! И Иисус Христос не е Бог за всички,така че споко !

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини