Миков: Финансовият министър няма мандат за 16-те млрд. лв. дълг

  • 19 февруари 2015 08:13

  • 1730
  • 2
Миков: Финансовият министър няма мандат за 16-те млрд. лв. дълг
© Булфото

Освен че не е необходим новият заем от 16 млрд. лв., начинът по който се взема, противоречи на закона, каза в сутрешния блок на БНТ лидерът на БСП Михаил МиковМихаил Миков Михаил Райков Миков е съвременен български политик, депутат и председател на 42-то Народно.

Финансовият министър трябва да получи мандат за новия заем, а той няма такъв. Получил е мандат само за 3 млрд. лв., добави той.

Няма ясна обосновка за тези 16 млрд. лв., въпросът е къде отиват тези пари. Дори да се вземат всички плащания по стари дългове, пак остават доста пари, които не е ясно къде отиват. На сайта на финансовото министерство се вижда, за погасяване на старите дългове са необходими 2,45 млрд. евро за тази и следващата година. 16-те млрд. лв. създават риск от дългова спирала. Този дълг създава недоверие и в управляващото мнозинство. Възможно е ако това недоверие продължи да се разраства и по други въпроси, коалицията да се разпадне, заяви Миков.

По думите му взетият от кабинета "Орешарски" дълг е бил доста по-обоснован. Той заяви, че намекът за оставка на премиера Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г, ако парпаментът не одобри новия заем най-вероятно е с цел притискане на мнозинството.

Михаил МиковМихаил Миков Михаил Райков Миков е съвременен български политик, депутат и председател на 42-то Народно коментира и първите 100 дни управление на правителството. Няма посока на страната. Очевидното е, че икономическо развитие не се очертава. Миналата година то беше 1,6% тази година се залага 0,8. Еврофондовете са повече в приказките на правителствените представители, отколкото реални. Очевидно тази година ще бъде нулева в това отношение. Правителството не може да започне една ясна политика, а социалните неравенства се задълбочават. Кабинетът не прави нищо и за компенсиращи мерки за българските производители, които търпят загуби заради санкциите на Европейския съюз срещу Русия. Няма и голям енергиен проект, без какъвто България не може да претендира за водещо място на Балканите. Държавата ни става заобиколено място на Балканския полуостров. Само приказките за хъбове няма да помогнат, подчерта лидерът на социалистите.

В отговор на въпрос Миков заяви, че ако БСП е на власт, би могла да предложи по-високи пенсии и заплати.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1730 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Бургас

2015.03.22 | 14:53

1
Скрий се бе червен боклук , стига си давал акъл и раздавал безплатни консултации за това какво трябва и какво не трябва ! Огледай се в собствената си кошара и се опитай да оправиш там нещата !

2015.03.22 | 14:53

2
малоумнико собствената кошара в този случай е България!!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини