Българските гурбетчии - истински късмет за Германия

  • 08 февруари 2015 09:49

  • 6188
  • 17
Българските гурбетчии - истински късмет за Германия
©

Българските гурбетчии са истински късмет за Германия.

Доволни са и те, и фирмите, твърди обширен репортаж на "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг", цитиран от Дойче веле, разказва "24 часа".

За дългото си пътуване Карина се е натоварила с три тигана, пет килограма шоколад и цял куфар, пълен с житейски мъдрости. "Може да си беден и въпреки всичко щастлив, но за това се иска талант. Много по-лесно е да бъдеш богат и щастлив.”

Карина знае за какво говори, защото много пъти е преживявала както бедност, така и богатство. Животът й се люшка насам-натам, точно като автобуса, който я отвежда у дома. Тя е работила два месеца в Германия за фирма, която наема берачи на ягоди и малини. Квартирата й била много скъпа, цигарите – също. Припечелила добре, но въпреки това в Германия се чувствала бедна.

Карина е на 42 години. Има няколко дупки на ушите и няколко деца, дори един внук. Всички те живеят в България, в триетажна къща, където ту брат й ще закърпи покрива, ту синът й ще поправи гардероба. Нужни са силни мъжки ръце, когато парите не стигат. И една жена, която да донесе малко пари от гурбета в Европа. Тъкмо поради това през няколко месеца Карина се качва на автобуса в Пловдив. Дали ще поеме към Германия, към Австрия или Холандия – на нея ? е все едно. Важното е на Запад. Там, където има работа.

Всеки ден безброй автобуси превозват румънци, българи, поляци или унгарци на Запад, където те вършат онази работа, която германци, французи или белгийци не желаят да вършат. Защото е прекалено тежка и твърде зле платена. Ако не бяха хората от Източна Европа, досега да сме пуснали кепенците, казват работодателите на Карина и на много други гурбетчии. Истината е, че тези работодатели доста добре печелят на гърба на гурбетчиите. Но Карина не се ядосва. В момента тя се радва, че ще види децата и внука си. И добре знае, че скоро отново ще поеме на Запад. "Без нас,” казва Карина с вирната брадичка - "няма да има никакви ягоди лятно време.”

Това е гордостта на тези жени. В Германия, казват те, всичко е много подредено и чисто. Казват го като комплимент, но в гласа им звучи и лека тревога. "Германците са добри хора, ама малко студени.” Някъде преди австрийската граница Карина вади от чантата си снимка на семейството. И другите жени отварят мобилните телефони, където пазят фотографии на деца, играещи между блоковете, или на съпрузи с каскети. Пътничките в автобуса се познават – нищо, че идват от различни български градове.

Фирмите, които наемат работници от Източна Европа, обикновено не действат чрез класическите обяви за работа или посреднически агенции, а разчитат тъкмо на това, че жените разнасят новината за добрите пари в Германия. Константин е стюард в автобуса. Докато говори, той непрекъснато се усмихва. Внимателно подбира думите си. Носи отговорност за целия автобус. Собственикът на автобусите, шефът на Константин, бил най-богатият човек в България: "добър, но и строг мъж”. Константин обяснява, че им плащат според българските тарифи – нищо, че работят като подизпълнители за германски фирми. Не иска да каже колко точно изкарва. Вместо това търси спасение в информации от общ характер: "В България дори професорите взимат по 300 евро месечно.”

Той самият бил доволен, въпреки всичко. Както и останалите в автобуса. Но въпреки това никой от събеседниците ми не иска да му се споменава истинското име. Константин вече от 14 години придружава автобусите с гурбетчиите. Половината дни от месеца е на път. На първата му жена по някое време ? писнало. Константин останал по автобусите и се влюбил наново. Рядко вижда двамата си сина, но пък винаги им купува хубави подаръци за рождените дни.

На всеки четири часа автобусът спира на някой паркинг. Най-много да изпият по едно кафе – пари за сандвичи или вурстове не дават. И да изпушат по една цигара, чак до филтъра. Пътуването с автобус е супер евтино. И супер досадно. На автобусната фирма обаче ? е все едно. Гурбетчиите са за нея отличен бизнес, особено след като българите получиха свободен достъп до целия трудов пазар в ЕС. Германски фирми най-редовно търсят посреднически услуги, за да наемат автобуси за работниците – и стигат до съответните фирми в България и в Румъния.

Автобусите нямат и година, калъфите на седалките са чисти. Сравнение не може да става с онези таратайки, с които в Германия пристигаха първите турски гастарбайтери през 50-те и 60-те години. Синовете и дъщерите на онези гастарбайтери вече имат по-добро образование и не желаят да бучат посев за 7.40 евро на час. Жените в автобуса изкарват по толкова – немислимо много пари за България. Работодателите им осигуряват редица удобства. Често пъти ги приютяват в собствени пансиони, където дори има сътрудници, говорещи български. Защото почти никоя от жените в автобуса не знае немски. По тази причина фирмата набира в интернет работници не на немски, а с обяви на български, полски или словенски.

Германските предприемачи обичат гурбетчиите от Източна Европа, защото са скромни и издръжливи. Могат да прекарат часове наред прави край конвейера за сортиране – и пак не се оплакват. По празниците са готови да работят, дори Коледа могат да отложат. Благодарение на тези работници фирмите спасяват и работните места в администрацията си, защото иначе би трябвало да изнесат цялото производство в Полша, например. Ситуация, от която всички печелят.

Последвайте канала на

Десислава Станева
6188 17

Коментари 17

Добави коментар
Бойко Борисов е УНИКАЛЕН педераст!

2015.02.09 | 10:51

17
Вождът и учителят, другарят генерал Боко Тиквата (най-старият комунист) е на власт. Всички предприемачи, интелигенция, учени, млади учени, ИТ специалисти, музиканти, писатели и т.н. се гответе за емиграция! Вождът и учителят, другарят генерал Боко Тиквата не търпи нищо „по-умно” от него! Ще бъдат закрити малкото останали успешни предприятия! Ще бъде съсипан най-старият Софийския университет! Ще бъде закрита най-старата институция БАН! Ще бъде нарочно орязан бюджета и спрени всички проекти! Интелигенцията ще бъде доведена до пълна мизерия! Много чужденци с бизнес в България се канят да закрият всичко! Ще ви управляват мутри, биячи, крадци и престъпници с основно и средно образование! ГЕРБ ви “управлява”! Това е началото! Отсега нататък това ви чака: смърт, насилие, психясали и самозапалили се хора, убийства на деца, кражби, обири, глад, мизерия, мрак, малоумие ... Скоро Боко Тиквата ще напълни България с араби, негри, индийци и китайци! Представете си каква помиярска държава сме щом като ни управлява идиот, като Боко Тиквата, който не е прочел една книга през живота си! Да не говорим за избирателите му! Тиквата беше обявен в доклада на американския посланик през 2005 за мутра. Това същество когато не беше на власт плюеше България по целия свят за да й спрат еврофондовете, а сега когато е на власт краде милиарди от Европа! Кога ще му бъде повдигнато обвинение за кризата с КТБ!? Докога държавата ще плаща милиони за охрана на този изверг!? Ако бяхме нормална държава този щеше да е на електрическия стол!
Тодор Станков

2015.02.09 | 07:55

11
Запознат съм с много истини в това и затова съдействах на сина ми да напусне България и учи в нормална държава ! А на нас, Бог да ни е на помощ, ако няма кой да ни поведе при следващия вот на не доверие !

2015.02.08 | 22:08

4
BRAVO,JALKO 4E MALKO HORA MISLIAT KATO VAS.

2015.02.09 | 08:43

16
В Гърция 1310 лв . МИНИМАЛНА заплата , 670 евра ! В България герберастките тикви я държат под 400 лева ! В Гърция за Великден по 500 евра добавки , в България голуйй , ТИКВАРЯ ни плаши да не сме станели като гърците ?! ДОЛУ тоя ненормалник !

2015.02.09 | 08:43

14
Това беше целта на европедалите , да ни превърнат в тяхни роби , да ограбват БЪЛГАРИЯ и да я направят икономическа пустиня - последна колония в Европа !

2015.02.09 | 08:43

15
Ако осъзнаеш, колко си глупав, ще се гръмнеш.

2015.02.09 | 08:42

13
Анкета за президент на България : Сидеров 15 , 64 % , ТИКВАТА Б Б 14, 76 % !!! Вият от безсилна злоба осраните герберасти !

2015.02.09 | 08:42

12
ТИКВИ ПРОСТИ ГЕРБЕРАСТКИ , НЯМА ДА СЕ ОТЪРВЕТЕ ! За ВСИЧКИ ,които са управлявали България след 1989 г . ЩЕ ИМА НАРОДЕН СЪД : министри , депутати , прокурори , съдии , някои обл. управители и някои кметове ! Дотогава ще сме отменили забраната за смъртната присъда ! Особено внимание на Б. Б. , Р Пл. и Ахмед Д. ! Има извършени огромни престъпления срещу НАРОДА и ДЪРЖАВАТА ! САМО АТАКА !
3

2015.02.09 | 06:36

10
нищо не се е променило и едно време си идвахме от Германия с тигани шоколад и куки на обръч само че тогава ходехме на екскурзия а сега отиват да работят като роби по 14 часа ама ако тук ги накарат да работят 9 ч ще уреват света давали им пари касто спаднеш от 1000 евро квартирата и пътя х раната остават чисто 100 е другото който може да смята
daa

2015.02.09 | 06:35

9
beli robi
vgf

2015.02.09 | 06:35

8
robi po-dobre tam ot kolkoto v sobstvenata si shibana durjava...

2015.02.09 | 05:08

7
Това е целта на правителството с минимална заплата от 380 лева легално да изнасят роби за запада!

2015.02.09 | 05:08

6
Децата на гурбетчиите плащат висока цена.Подаръците са краткотрайна радост ...

Добави коментар

Водещи новини