Не подценявайте Витоша! Има лавинна опасност

  • 05 февруари 2015 12:18

  • 1033
  • 0
Не подценявайте Витоша! Има лавинна опасност
©

За висока лавинна опасност по неизползваните писти на Витоша алармират от Българската асоциация по ски свободен и екстремен стил. Особено внимание трябва да бъде обърнато на т.нар „Горно лале“, където се очаква лифтът да бъде пуснат.

Спускането по традиционно необработения склон в момента може да бъде изключително опасно, каза Момчил Панайотов в предаването „Хоризонт до обед" по БНР: "В момента в планините е много динамична обстановката, почти непрекъснато духат ветрове, всеки ден се сменя посоката им. С тях се навява ново количество сняг, което не е в добра връзка с долния слой сняг по стръмните склонове. Именно затова ние ходихме до Витоша. Направихме профили на снежнат покривка и при тях се видя, че този нов сняг не се държи стабилно и издадохме предупреждание към скиорите и сноубордистите. Става дума за т.нар лавина, известна сред скиорите на Витоша , улеите на връх „Голям резен“, някои места по „Стената“, които са стръмни и навети, а също така и местността „Комините“ и близките около нея места".

Момчил Панайотов препоръча на всички, които тръгват към Витоша, да не подценяват планината, да избират безопасен маршрут, да тръгват на групи и да не предприемат изкачване при намалена видимост.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1033 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини