Френски журналисти подготвят репортажи за Долината на тракийските царе

  • 04 февруари 2015 16:46

  • 1796
  • 3
Френски журналисти подготвят репортажи за Долината на тракийските царе
© Булфото

Екип от журналисти от най-влиятелните френски медии посети Казанлък, за да разкаже за мястото на откриването на всички тракийски съкровища, които ще гостуват в "Лувъра", съобщават от пресцентъра на общината.

В екипа бяха Флоранс Евен от "Льо Монд", Ерик Биетри от "Фигаро", Брюно Кот от "Л 'Експерс", Людивин Пишу от сп."Археоложи", като и Александър Барализ, един от кураторите на изложбата, и Мария Конакчиева от Френския институт в България.

Екипът е посетил Казанлъшката тракийска гробница, гробниците "Голяма Косматка", "Оструша", "Шушманец" и трезора на ИМ "Искра", където се съхраняват голяма част от уникалните тракийски находки, открити в Долината на тракийските царе.

Журналистите са останали впечатлени от изяществото на изработката на златния венец от дъбови клонки на Севт III, както и на всички останали артефакти от времето на царството на Севт III - златния киликс, пиксидата във форма на мида, сребърното ойнохое с надпис, позлатения шлем, наколенниците, апликациите за щит, както и бронзовите монети, сечени по времето на този тракийски цар, и фрагментите от стенопис в тракийска гробница.

Артефактите са част от българската експозиция, която ще бъде показана от 15 април до 20 юли 2015 г. в един от най-престижните световни музей - "Лувъра".

Последвайте канала на

1796 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2015.02.04 | 23:42

1
Чудесно! А, колко ще спечели България от този показ?Пишете и за това, че нещо не ми става ясно.

2015.03.01 | 04:44

3
Лично ти - нищо ! Друго,ще питаш ли ?

2015.03.01 | 04:44

2
Тепърва ще има да се впечатляват.

Добави коментар

Водещи новини