Публикуваха рисунка на пророка Мохамед в палестински вестник

  • 03 февруари 2015 14:01

  • 2413
  • 3
Публикуваха рисунка на пророка Мохамед в палестински вестник
©

Палестинският президент Махмуд Абас нареди да се разследва появата на рисунка на пророка Мохамед в палестински вестник, предаде Ройтерс.

Действията му са в период по-малко от месец, след като Абас участва в шествие в защита на свободата на словото в Париж, след кървавия атентат на ислямистки джихадисти срещу френския сатиричен седмичник "Шарли ебдо". Изданието публикуваше усмиващи карикатури на пророка Мохамед.

Рисунката в неделния брой на вестник "Ал Хаят ал Джадида" показва яхнал Земята носещ роба мъж, който сее семена на любов по света, взети от кесия във формата на полумесец. Надписът под нея гласи: "Нашият Пророк Мохамед". Художникът Мохамед Сабане, който е мюсюлманин заяви, че не е имал лоши намерения. Това не е Мохамед, а "символ на човечеството, което е просветено от донесеното от пророка Мохамед", написа той във Фейсбук.

Някои течения на исляма забраняват изобразяването на най-почитания пророк на тази религия. По-строгите тълкувания на Корана забраняват изобразяването на всякакви живи същества, въпреки че в предишни векове дворцови художници са рисували пророка Мохамед в ръкописи, припомня БТА.

Абас е разпоредил да се извърши "незабавно разследване". Той изтъкнал "необходимостта да се предприемат възпиращи действия срещу отговорните за тази ужасна грешка, от уважение към светите религиозни символи, на първо място пророците". Мохамед Сабане е един от най-изтъкнатите палестинските карикатуристи в общество, което ги хвали като остри критици на Израел. Той и преди е бил замесван в спорове около свободата на словото.

Израел го е държал в затвор в продължение на пет месеца, а миналата година бе глобен за "връзки с вражески елементи". Срещу Сабане не са отправени публични заплахи заради рисунката на пророка Мохамед. Художникът благодари на поддръжниците в интернет. "Въпреки че съм разследван, обичам тази страна", написа днес авторът.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2413 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Mimeto

2015.02.05 | 09:36

3
Djihadistite sa obratni i se rejat v anusitite postoqnno

2015.02.05 | 09:36

2
Е, това е супер яко-баси пичовете!

2015.02.05 | 09:36

1
Мохамед е лъжлив пророк

Добави коментар

Водещи новини