Пламен Орешарски: Сребърният фонд не е алтернатива

  • 01 февруари 2015 19:14

  • 1789
  • 4
Пламен Орешарски: Сребърният фонд не е алтернатива
© Булфото

Сребърният фонд не е алтернатива в никаква насока. Той, още от създаването си от автора на тези редове, функционира като елемент на фискалния резерв, а не като капиталов или какъвто и да е фонд. Това написа във Фейсбук бившият премиер Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21.

Миналата седмица финансовият министър Владислав ГорановВладислав Горанов Владислав Иванов Горанов е министър на финансите. Роден е на 30 април 1977 г. През 1999 г. завършва предложи за дискусия проект, според който парите на отказалите се от осигуряване в частен фонд ще се събират в Сребърния фонд, където сега се пазят резервните пари за пенсии.

Според Орешарски, пропуски в управлението на частните пенсионни фондове не следва да се насърчават. Инструментът в тази насока обаче е заздравяване на регулативния надзор, смята експремиера. Защото, ако всички проблеми при функциониране на частния сектор се решават чрез предлаганата (по същество) национализация, тенденцията, очевидно води към отречени икономически модели, пише Орешарски.

В последните седмици бяха лансирани различни идеи за цялостно или частично реорганизиране на три стълбовия модел на пенсионната система. Акцентът се постави върху капиталовия стълб - частните пенсионни фондове и как вложителите да излизат от тях в опит да се копират унгарския и полски модели. В по-явен или по-завоалиран вид аргументите са свързани с недостатъци в управлението на пенсионните фондове. Може да се заподозре и желание на властите да приберат в държавната пенсионна схема дял от акумулираните авоари от частните фондове, най-вероятно от няколкостотин до няколко милиарда лева, отбелязва Орешарски.

И добавя - защо тези идеи не следва да се приветстват? Освен функции в пенсионната система, частните пенсионни фондове играят важна макроикономическа роля. Преди всичко, капиталовият стълб на пенсионната система насърчава националните спестявания и съдейства за натрупвания с дългосрочни хоризонти, за разлика от краткосрочния характер на банковите депозити.

Оттук могат да се изведат поредица производни позитивни ефекти: насърчаване на икономическия растеж, развитие на достъпа на корпоративния сектор и домакинствата до кредитни ресурси, позитивно въздействие върху финансирането на бюджетните дефицити и намаляване на цената на държавните дългове, отслабване на натиска върху държавния пенсионен стълб в средносрочен и дългосрочен хоризонт и подобряване на устойчивостта на публичните финанси, смята Орешарски.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1789 4

Коментари 4

Добави коментар
Аз

2015.02.02 | 11:23

4
Този е прочел повече от една книга през живота си но беше зависим от Доган и Станюгата.
хатакларъ Е ПРОЕКТ НА ДПС

2015.02.02 | 11:23

3
ТАЗИ МИШКА ОТ КЪДЕ ИЗЛЕЗЕ ПОМИЯР
007

2015.02.02 | 11:23

2
я се крий в дупката от която си изпълзял недорузомение такова

2015.02.02 | 03:39

1
I TOIA PEDERAST SASHTIA KATO KURVATA BOIKO -YSRAHA SE-DUPEDAVCI

Добави коментар

Водещи новини