Няма пари за заплатите на метеоролозите и сеизмолозите в БАН

  • 12 октомври 2011 15:35

  • 1212
  • 1
Няма пари за заплатите на метеоролозите и сеизмолозите в БАН
©

Метеоролозите и сеизмолозите в БАН няма да получават цялата си месечна заплата до края на 2011 г.

На тези специалисти и колегите им, които извършват мониторинг на Черно море, няма да получават цялата си месечна ще се плаща за седмица по-малко заради недостиг на срествата за издръжка, заяви председателят на Академията Никола Съботинов на нейната 142-ра годишнина. Той отново припомни, че бюджетната субсидия от 59 млн. лв за 2012 г. покрива само 70% от необходимите средства за фонд "работна заплата".

"Още на 13 октомври нашите млади колеги нарекаха бюджет 2011 - бюджет на невежеството", заяви Съботинов.

От началото на 2011-та всички институти в Академията са излизали в неплатен отпуск заради недостиг на средства, заявиха от ръководството.

Ако не бъдат решени проблемите, може да се очаква прекратяване на синоптичните прогнози. Това заяви пред "Хоризонт" председателят на учените на Общото събрание в института Христо Брънзов.

"36 синоптични станции, в които има сгради, компютри, оборудване, метеорологични паркове с прибори, фактически се охраняват от хората, които работят там, защото те работят на 24-часов режим. При спиране на дейността и изпращане на тези хора в неплатен отпуск, тези станции остават без всякаква охрана. От чисто икономически аспект срещу някакви 500 - 600 000 лв, които не достигат за заплати, едно възстановяване на метеорологичната мрежа вероятно ще бъде десетки милиони левове и месеци без никакво метеорологично обслужване на страната," каза Брънзов.

"Потвърждавам готовността си да бъда посредник и гарант между Българската академия на науките и Народното събрание на Република България", заяви председателят на Народното събрание Цецка Цачева.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1212 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Илиев

2011.11.02 | 11:56

1
Ами на правителството не му трябват образовани хора. Те се манипулират по-трудно. И като няма да им плащат цялата заплата да работят толкова колкото им плащат. Ако ще им дават пари за една седмица по-малко да не правят прогнозата за тази седмица. Все пак никой не работи безплатно. Няма безплатно ядене нали ?

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини