38 арестувани и двама пострадали след сблъсък на виенски бал

  • 31 януари 2015 12:17

  • 1591
  • 1
38 арестувани и двама пострадали след сблъсък на виенски бал
© Getty Images/Guliver

Хиляди протестираха вчера във Виена срещу бал на десницата. Според протестиращите официалното събитие събира крайната десница от цяла Европа, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес.

Около 5 000 души са взели участие в протестите според оценките на полицията, докато елегантни двойки танцуваха валс в двореца Хофбург на бал, организиран от виенската секция на крайнодясната Австрийска партия на свободата. Според организаторите броят на протестиращите е достигал 9 000 души. Имаше изолирани сблъсъци между протестиращите и полицията.

Поне при един инцидент бяха използвани служебни кучета за разпръсване на протестиращите. Един полицай е ранен от бомбички, пострадал е и най-малко един от протестиращите. Общо са били арестувани 38 души, а към полунощ протестиращите се разотиваха. Като цяло балът премина по-мирно от миналогодишния, при който бяха нанесени значителни щети на града, отбелязва АФП.

Баловете във Виена, на които богатите се събират, за да танцуват валс, са традиция от векове. Левите групи критикуват някои от по-пищните балове като изложение за богатите, но никой бал не предизвиква по-силни реакции от Академичния бал, провеждан под различни имена от 60 години, припомня АП.

След като австрийците започнаха да приемат, че тяхната страна е била един от най-лоялните съюзници на Хитлер въпреки анексията през 1938 г., съпротивата срещу бала се засили. През 2012 г. австрийският комитет заяви пред ЮНЕСКО, че изключва виенските балове от списъка си на важните австрийски традиции.

Последвайте канала на

1591 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2015.02.01 | 00:16

1
purvenyushtina ili snobizum,vse ot teh sa izlezli(viena, parish)i pak tehni 6te gi zatriyat.

Добави коментар

Водещи новини