Частният музей на Васил Божков проверен от ДАНС

  • 30 януари 2015 20:46

  • 2862
  • 1
Частният музей на Васил Божков проверен от ДАНС
©

Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) е проверила частния музей на мажоритарния собственик на "Нове Холдинг" Васил Божков по време на спецакция срещу незаконния трафик на антики. Това потвърдиха за "Дневник" източници, запознати с акцията.

По-рано днес агенцията обяви, че между 26 ноември - 26 януари е осъществила две мащабни специализирани операции срещу незаконния трафик на антики. В съобщението на интернет страницата си спецагенцията се казва само, че е извършена "проверка на един от най-големите частни музеи, собственост на В. Б", без да се посочват каквито и да било други подробности.

От ДАНС препратиха въпросите по темата към специализираната прокуратура, която вече е поела работата по проверките в рамките на акцията.

Васил Божков е член на Съюза на колекционерите в България (чрез основаната от него фондация "Тракия") и притежава богата колекция от антични предмети, част от които изложени в Националния исторически музей. Пред "Офнюз" днес шефът на Националния исторически музей Божидар Димитров обясни, че колекцията на Божков е напълно законна. Той уточни, че иззетите при акцията предмети са били пренесени в музея и сред тях няма такива, каквито Божков събира.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2862 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2015.02.02 | 18:06

1
Sled kato e zakonna i opisana,ne go zakachajte,tova e chast ot balgarskata kultura.

Добави коментар

Водещи новини