Над 2000 антични предмети и монети иззе ДАНС (снимки)

  • 30 януари 2015 14:50

  • 8287
  • 3
Над 2000 антични предмети и монети иззе ДАНС (снимки)
© ДАНС

Над 2000 антични и средновековни предмети и монети от различни епохи са иззети при операции на ДАНС, съобщиха от пресцентъра на агенцията.

Операциите са се извършили в 11 града в страната, проверени са 36 адреса от ноември миналата година до 26 януари тази година. Откритите предмети и монети са движими културни ценности и археологически обекти по смисъла на Закона за културното наследство. В това число рядко тракийско нападателно въоръжение, украса за конска амуниция, характерни изключително и само за тракийските племена, населявали територията на днешните български земи, цели антични съдове от бронз и благороден метал /сребро с позлата/, керамика и стъкло, различни по вид накити, фигури от бронз и керамика на хора и животни, антични и средновековни печати, комплекти антични хирургически инструменти, фигури от мрамор, римски вотивни пръчки, антични съдове от метал - фиали с орнаментирана украса с посребряване и позлатяване, християнски кръстове, старинни икони.

Голяма част от антиките притежават изключително висока материална и културно-историческа стойност, като има и такива, явяващи се уникални екземпляри, посочват от ДАНС. В български музеи са предадени "колекции", съставени от мрамор, теракота и бронз с различни животински и човешки изображения, цели сервизи от стъклени съдове от района на Мала Азия и Тракия, пръстени-печати, рисувана луксозна древногръцка керамика, сребърни съдове от римската епоха, различни антични украшения като гривни, брошки и други с висок художествен стил на изработка.

Иззети са множество металдетектори, включително и специфични георадарни системи за прецизно проучване на земните пластове в пълен комплект с пулт за управление и прилежащи антенни устройства, уреди за почистване на артефакти, везни, класьори с множество снимки на ДКЦ, каталози на аукционни къщи, специализирана литература, документи и фактури.

Открити и документирани са производствени мощности и помещения за производството на такъв вид специализирана техника, използвана за нуждите на престъпната група. Иззети са и множество компютърни конфигурации и други електронни устройства за комуникация, ползвани от групата.

Още снимки на иззетите антики вижте тук

Последвайте канала на

8287 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2017.03.24 | 10:57

3
za6to ne vzimate na bo6kov antikite ?na boris vel4ev ?za6toto za nyakoi ima zakoni za nyakoi nema tova e da jivee6 v balgaria!
imaniqra

2017.03.24 | 10:57

2
dans osven da kradyt drugo pravqt li kavali _i_

2015.02.02 | 18:16

1
Parvata s liliata e tvarde veroiatno da e carska,liliata e bil edin ot simvolite na carete ni.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини