Тестват автономна система за обществено осветление

  • 30 януари 2015 14:20

  • 2087
  • 2
Тестват автономна система за обществено осветление
©

Инженери в Испания създадоха първата автономна система за обществено осветление, която се захранва със слънчева и вятърна енергия, съобщи БТВ.

Автономната система на Рамон Баргайо от Политехническия университет на Каталуния в Барселона е предназначена за осветяване на пътища, магистрали, паркове и обществени зони. Тя е уникална в света, като намалява разходите с 20 процента в сравнение с конвенционалните осветителни системи.

Прототипът е с височина 10 м. Той има слънчев панел, вятърна турбина и акумулатор. Турбината се върти със скорост 10 до 200 оборота в минута. Максималната й мощност е 400 вата. За производство на енергия е необходим съвсем лек вятър - само 1,7 м/сек. Той е достатъчен, за да бъдат подсигурени шест нощи осветление, когато няма вятър или слънце.

Електронна система контролира потока на енергия между слънчевия панел, вятърната турбина, акумулатора и лампата. Създателите на системата планират да я направят още по-ефикасна, с генератор, който работи при по-ниска скорост – 10 до 60 оборота в минута.

Осветителната система ще бъде изпробвана в няколко града в Каталуния и Андалусия.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2087 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2015.02.01 | 14:49

2
Bravo!ne kato nashite fitki,da plashtat skapo na kojoderite.
Лиана

2015.02.01 | 14:49

1
Ето как макар и в криза др.държави със инж.мисъл си подобряват икономиката,хем чисто ,хем малко пари, хем ще обхване големи площи.Нашите учени къде са и какво правят,политиците ни помагат ли или им пречат.Хората вървят напред,ние тъпчем на едно място или слизаме надолу.Защо.?Глупави ли сме или намаме фронт за иновации и приложението им.Докато др. вървят напред ние накъде вървим и изобщо вървим ли?И ако не вървим кой ни пречи да го правим?Трябва бързо да се вземе отношение по тези въпроси,няма време.

Добави коментар

Водещи новини