В. Ню Йорк таймс: Гърция се върна в редиците на ЕС за санкциите срещу Русия

  • 30 януари 2015 09:52

  • 1834
  • 8
В. Ню Йорк таймс: Гърция се върна в редиците на ЕС за санкциите срещу Русия
©

На заседание в Брюксел европейските външни министри се опитаха вчера да изградят единен фронт срещу Русия заради Украйна, успокоявайки тревогите, че избирането на крайнодясно, враждебно към санкциите правителство в Гърция може да преобърне европейската политика към Москва, пише в. Ню Йорк таймс.

Победата на радикалната лява партия СИРИЗА в Гърция начело с Алексис ЦипрасАлексис ЦипрасАлексис Ципрас – гръцки политик и премиер на страната от януари 2015 г. Ципрас е роден на 28 юли до голяма степен бе възприета като засилване на неуспешните преди усилия на Русия да разедини членовете на ЕС и да саботира политиката на санкции на съюза. В крайна сметка обаче Гърция се отказа от острите изявления, осъждащи санкциите, и се присъедини към останалите страни в 28-членния блок в единодушния вот за разширяване на списъка на санкционираните лица (главно руснаци) и за работа в подготовка на "по-нататъшни действия" за оказване на натиск върху бунтовниците да спазват мъртвороденото примирие от миналата година. Гърция се присъедини към останалите страни, подкрепяйки удължаването с 6 месеца на наложените през март миналата година санкции, чийто срок на действие иначе скоро би изтекъл, отбелязва вестникът.

Примиряването на новото гръцко правителство бе приветствано с оптимизъм като признак, че въпреки острите изявления на гръцките представители в последните дни, Атина ще продължи да работи с партньорите си в ЕС, включително - може би - по обслужването на своя дълг. Изданието се позовава на литовския външен министър Линас Линкевичюс, който казва в интервю, че на заседанието далеч нямало толкова спорове, колкото очаквал, след като гърците "били принудени да променят непреклонната си позиция". Вестникът цитира и ръководителя на европейската дипломация Федерика Могерини, според която единодушният вот свидетелства за нещо много важно - че участниците са успели да запазят единството си.

Избирането на СИРИЗА зарадва мнозина в Кремъл. Подобни радикални партии бяха една от основните му мишени в стремежа за саботиране на европейската политика по отношение на Украйна, казва пред "Ню Йорк таймс" анализаторката от базирания в Брюксел Център за Европейска политика Аманда Пол. Гърция е източноправославна страна като Русия и гърците често гледат на Москва със значително по-голяма симпатия, отколкото повечето други европейци, особено онези, чиито страни са били завладени или окупирани от Съветския съюз. Русия се опитва да създава връзки с анти-институционални партии (както леви, така и десни) в чието лице вижда удобна стенобойна машина срещу позицията на ЕС за Украйна. СИРИЗА обаче е първата политическа формация от този вид, която идва на власт, и победата й ще е важна проверка дали стратегията на Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975 на принципа "разделяй и владей" работи, казва анализаторката.

Последвайте канала на

БТА
1834 8

Коментари 8

Добави коментар
хахо

2015.02.02 | 08:31

8
Лукавите византийци се опитват да се харесат и на едните ,и на другите,но много добре знаят кой ще им помогне да се измъкнат от блатото!...Та "велика" Русия няма пари един газопровод да построи камо ли на византийците дълговете да плаща..........Само нашите болшевишки кратунковци още не са го проумели...нали са си една стока с московците........

2015.02.01 | 03:00

2
Парата навсякъде е властна ! И Ципрас е продажен !Не знам за колко сребърника се продаде ,но абсолютно вярно е ,че не са малко !
Избирател

2015.02.02 | 08:30

7
Не се е продал,просто са му разяснили ситуацията и той е проумял,че без ЕС държавата му ще фалира и гърците ще се върнат 100 години назад.Не ги разбирам тези политици,Гърция е затънала в заеми,а те говорят глупости и си мислят,че някой ще ги остави да си разиграват коня.
булгар

2015.02.02 | 08:30

6
Този Ципрас май го купиха немците.Много бързо взе да дава задна.
Националист

2015.02.02 | 08:30

5
Плачете , Сидерастки отрепки и рубладжийски гъ. зоблизци-- гърците теглиха един среден пръст на господарите ви от Кремъл !!
Гърците.....

2015.02.01 | 03:00

4
Тези големи оратори и......дотук!!!! Четете историята и ще разберете що за хора са......може да сме били повече години под турско робство.....комунизъм....но сме по стойностни хора от тях
АТАКА

2015.02.01 | 03:00

3
А? Кво стана бе сидерасти? Опорната ви точка се счупи. Нещастници.

2015.02.01 | 03:00

1
Sega koi shte vi hodi po kurortite ?Tap komunist,stranata mu v trapa a toi prodaljava da kopae !

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини