Арестуваха индийска главна редакторка, препечатала карикатура на "Шарли ебдо"

  • 29 януари 2015 21:47

  • 1792
  • 2
Арестуваха индийска главна редакторка, препечатала карикатура на "Шарли ебдо"
© Getty Images/Guliver

Главната редакторка на всекидневник, излизащ на езика урду, беше държана в ареста няколко часа в град Мумбай, защото изданието й препечатало карикатура на пророка Мохамед от френския сатиричен седмичник „Шарли ебдо”, предаде АФП.

Ширин Далви, която ръководи вестника „Авадхнама”, беше арестувана по член на наказателния кодекс, забраняващ преднамерени и злонамерени действия, които накърняват религиозните убеждения на индийците. След задържането си Далви е била изправена пред съд, който постановил да бъде пусната под гаранция, докато се произнесе за евентуалното й наказание.

Същевременно организаторите на прочутия карнавал в Кьолн, който традиционно се състои преди началото на великденските пости и който тази година е на 16 февруари, се отказаха от плановете си да отдадат почит на жертвите на атентата срещу „Шарли ебдо”, предаде АФП.

Планираше се карнавална платформа, вдъхновена от сатиричното френско издание. В крайна сметка обаче беше решено такава платформа да няма заради опасения, изразени от някои от участниците в карнавалното шествие.

В миналото на карнавала в Кьолн имаше платформи с огромни кукли на германския канцлер Ангела Меркел, на руския президент Владимир Путин и на бившия френски президент Никола Саркози, пише БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1792 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2015.01.30 | 08:54

2
аре в панделата бързо
диваци

2015.01.30 | 08:54

1
Карикатурата с Мохамед според индийците е злонамерено действие срещу религиозните чувства. Мохамед казва "Аз съм Шърли ебдо" и това е злонамерено. На Индия няма да и стигнат векове, за да излез от фанатизма си. На тази почва много добре вирее сексуалната мафия, която организира изнасилване на жени, главно чужденки, по улиците и в обществения транспорт на Индия. Това е много по-лошо от една карикатура, но не и за индийците. Диваци.

Добави коментар

Водещи новини