Паметникът “1300 г. България” не е културна ценност

  • 29 януари 2015 21:27

  • 2672
  • 10
Паметникът “1300 г. България” не е културна ценност
©

Главният архитект на София Петър Диков присъства на дебат в “Червената къща” за съдбата на монумента "1300 г. България" пред НДК. През декември СОС реши той да бъде преместен, а на мястото му да се възстановят паметните плочи на загиналите от Първи и Шести софийски пехотен полк. Авторът на паметника проф. Валентин Старчев обжалва решението в съда, съобщава "24 часа".

На дебата, който продължи 4 ч. и беше прекъсван често от подвиквания и скандали между присъстващите, стана ясно, че паметникът не е защитен от закона и няма статут на културна ценност.

Зам.-кметът по култура на София д-р Тодор Чобанов заяви, че акт 16 на монумента е анулиран през 1983 г. заради сериозните пропуски по време на строителството. До 2006 г. монументът е бил безстопанствен и не е имало кой да го поддържа.

Шефът на Съюза на българските художници Любен Генов настоя двата паметника да не се противопоставят и даде пример с “Тайната вечеря”, която също в началото не била харесвана. Остра реакция предизвика и твърдението му, че “категориите красиво и грозно не са решаващи за художествената стойност на едно произведение”. Той поиска експерти да решат двата казуса.

Шефът на специализирания експертен съвет към Министерството на културата проф. Христо Харалампиев заяви, че съветът не подкрепя местенето на паметника, а мемориалът трябва да се изгради в Южния парк. За да бъдел възстановен до НДК, трябвало да се изградят наново и старите казарми. Зад запазването на “1300 г. България” застанаха и от сдружение “Трансформатори”.

“Този паметник ме обижда още с появата си. Намразиха го много хора. Зарадвах се искрено на прозвището, което хората му дадоха. Около него няма живот. Мъртъв е от самото начало. За какво се борят институциите, които искат да го запазят - за гилдийни интереси. Класическо произведение на изкуството не се става с експертно решение”, заяви културологът проф. Александър Кьосев.

Иво Антонов от Министерството на отбраната попита защо при разрушаването на паметните плочи заради строителството на НДК творческите съюзи не са се борили така, както сега. Той цитира закона, според който войнишките паметници трябва да останат на мястото, на което са били.

Проф. Велислав Минеков каза, че две творби на проф. Старчев са били преместени в Музея на соца. “Ако тогава авторът е бил съгласен, защо сега не е? Завел е дело срещу общината, но защо не е завел и дело срещу музея?”, попита проф. Минеков.

На дебата имаше предложения да се обяви конкурс за възстановяване на мемориала, но със запазване на паметника и за референдум с местните избори.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2672 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар
К

2015.01.30 | 21:24

10
Доста спекулативно заглавие! В закона пише, че всяко произведение което е създадено преди по-малко от 50 години, не е културна ценност. Това са на Вежди измислиците, а вие ги повтаряте без много да му мислите... Картините на Иван Ненов също не са културан ценост и т.н. Повтаряйте, а после не се чудете защо в България има само чалга и мутри!

2015.01.30 | 20:50

9
..."Авторът на паметника проф. Валентин Старчев" не трябва да обжалва решението в съда, ами трябва да е обвиняем в съда!

2015.01.30 | 17:47

8
На това чудо му трябват две шашки динамит. Или тумба цигани. за една нощ ще го оправят.
шах

2015.01.30 | 17:46

7
Как може едно и също нещо да се дъвче с години.От миналата година че и по-предната се говори за този паметник,досега да го бяха махнали и да бяха построили нещо красиво и естетично.Можели 40 години да грози града нещо което не се знае какво е защото нито има вид нито естетика,висят и стърчат някакви железа и толкова.Жалко че парите на българите са отишли за нещо толкове безмислено и уродливо.
мат

2015.01.30 | 17:46

6
Автора на това творение трябва сам да поиска отстраняването му защото е грях и порогаване на паметта на загиналите за България и вместо стария паметник толкова години стои това чучело.Пред мемориала поне щеше да се слагат цветя за почитане и уважение на загиналите,а ние ги забравихме с тези измислени иникому ненужни железа.Имаме грях и ще страдаме много заради неуваженито към загиналите български бойци още дълго време.
шъъът

2015.01.30 | 17:46

5
Какви са тези чалдисани професори бе боже,да ни натрапват грозотии.Грозното и красивото не били решаващи за художествената стойност на произведението.Ама как могат да кажат такова нещо,това е ужасно.Най голямата глупост е чуе трябвало да се построят казармите до мемориала,а неможе ли чрез наго да се загатне че е имало казарми което е по евтино от построяването им за така ненужни вече казарми ,ами да вземат и военен полигон и болница да построят,харчете за глупости парите на хората м..а ви проста.Боже,боже и това било професор !?Чумата да ги тръшне на мига в който бълват глупости.

2015.01.30 | 17:46

4
Беше грозно, но сега стана хубаво. Махнете плочките от долните панели и става идеално. Нещо като смес между Саграда Фамилиа и Айфеловата кула. Може да махнете още малко от тръбите за да се засили ажурният ефект.
волим да мразим

2015.01.30 | 17:46

3
Аз пък мисля че е грозно и стресиращо за децата съсечената глава на Стамболов. Тоест наблягаме отново на омразата и мъстта. Това ли е най-важното при Стамболов, че са му отрязали главата. А какво е направил остава на заден план.
Паметника е символ на България

2015.01.30 | 17:46

2
Паметник си е много хубав ама на корумпираните Общи..... не им се дават пари за ремонт защото няма далавера!Само талибаните и соросоидите рушат паметници това вече е ясно на всички,що не построите нещо бе деградета!

2015.01.30 | 17:46

1
Искам статуя на Бойко !В едната ръка с бухалка,а в другата с фес !

Добави коментар

Водещи новини