Пенсионни фондове се "топят" за измами

  • 29 януари 2015 19:13

  • 2924
  • 2
Пенсионни фондове се "топят" за измами
©

В Комисията за финансов надзор е постъпило писмо от четири пенсионно-осигурителни фонда, с което те предупреждават за извършване на финансови манипулации от други пенсионни дружества. Това съобщи по време на изслушване в бюджетната парламентарна комисия председателят на КФН Стоян Мавродиев.

В писмото се говори за съмнително изменение на стойността на дяловете в някои фондове, уточни Мавродиев. Той потвърди тази информация в отговор на въпрос на депутата от Коалиция "Лява България" Георги КадиевГеорги Кадиев Георги Стоянов Кадиев е роден на 28 август 1966 г. в Бургас. Завършил е Немска езикова гимназия в, който съобщи, че четири пенсионни фонда, които държат 60 процента от пазара, са написали още през октомври 2014 г. писмо до КФН, до МФ и Консултативния съвет по финансова сигурност.

Мавродиев посочи пред депутатите, че наистина има такова писмо и че то е написано по негов съвет след среща с въпросните четири фонда. Веднага, след като писмото бе подадено, започна разследване и според европейското и българско законодателство такъв вид тежки финансови разследвания се извършват в срок от две години, каза председателят на надзорната комисия.

Мавродиев уточни, че разследването се води от неговия заместник Владимир Савов и че са изминали едва три месеца, поради което все още няма резултати. Ще разследваме и четирите фонда, подали писмото, няма да приемем подход едни пазарни участници да манипулират други, заяви Мавродиев в отговор на коментари отстрана на депутати, че е възможно да има картел между пенсионните фондове, които искат да манипулират пазара.

Има интересни движения на дяловете на пенсионните дружества, ако има основания, че конкуренцията е застрашена, ще подадем и сигнал до КЗК, коментира в отговор на това Мавродиев и уточни, че това писмо не е обект на проверка на ЕК.

При изслушването на ръководството на КФН част от членовете на комисията поискаха информация за това какви инвестиции извършват пенсионните дружества и как може да се проверят собствениците им и дали не се извършват сделки със свързани лица. Според Мавродиев всички действителни собственици са разкрити и на сайта на КФН има информация за всяко едно от дружествата съгласно българското законодателство. Мавродиев също подчерта, че има еднакво сериозен надзор и към българските, и към чуждестранните собственици на пенсионно-осигурителни фондове, почти еднакъв брой са и наложените санкции.

От 2003 до 2014 г. КФН е издала над 600 наказателни постановления като за последните три години те са над 260. Най-честите нарушения са инвестирането на самите активи, неточна оценка на активите и непредставяне в срок на информация.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2924 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2015.02.02 | 09:35

2
Почнаха езни други да се топят пред закона,което значи че далаверите им са огромни.А ще има ли съд за измамниците или ще се покрият както всички престъпници в чужбина?

2015.01.30 | 10:19

1
що за въпроси,та ние сме в българия,страната на безчинстващата комунистиеска номенклатура.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини