Антиислямското движение ПЕГИДА се разцепи

  • 29 януари 2015 18:33

  • 1686
  • 4
Антиислямското движение ПЕГИДА се разцепи
© Getty Images/Guliver

Антиислямското движение "Патриотични европейци срещу ислямизирането на Запада" (/ПЕГИДА) се разцепи, съобщи БТА.

Бивши негови поддръжници обявиха създаването на отцепническа група в Дрезден. Съоснователят на ПЕГИДА Рене Ян каза, че отцепилата се група, която все още си няма име, ще организира свои собствени шествия всеки понеделник в Дрезден. Те ще са по подобие на митингите на ПЕГИДА, които се разраснаха лавинообразно след началото си през октомври, достигайки до 25 000 участници по-рано този месец.

Засега няма отговор от останалата част от движението.

Антиимигрантските партии, които покачиха емоциите във Франция и Великобритания, нямаха почти никакъв отзвук в Германия, докато не се появи ПЕГИДА с изявленията си, че страната е превзета от радикални ислямисти, както и че не може да се вярва на германските медии и управляващия елит.

Ян каза пред репортери, че новата организация има намерение да води диалог с традиционните политици и медиите и че е готова да действа като посредник за "тревогите" на обикновените германци.

ПЕГИДА изпадна в криза преди десетина дни, след като лидерът й, 41-годишният Луц Бахман, обяви, че се оттегля. По информация от вътрешни хора обаче той все още се стреми да доминира в движението, припомня ДПА.

Движението бе напуснато и от близо половината от 12-членния си организационен комитет. По информация от Фейсбук страницата на ПЕГИДА следващият митинг в Дрезден е насрочен за 9 февруари. Отделни групи планират демонстрации, които според тях са със същите цели и в други германски градове на по-ранни дати.

Политическите ръководители в Германия, сред които канцлерът Ангела Меркел, осъдиха митингите на ПЕГИДА и предупредиха за опасностите от нетолерантността и расизма.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1686 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2015.02.25 | 12:59

3
Щом баба Ан е против,пратете я в някой арабски катун около Мюнхен и и дайте фередже.Том може би ще е щастлива и толерантна.

2015.02.25 | 12:59

4
по-добре в еврейски катун
РАЙХ МАРШАЛ

2015.02.25 | 12:59

2
ЧАКАМ БАБА АН В ДАХАУ.ТУКА ИМА ЕДНА СПЕЦИАЛНА КАМЕРА ЗА НЕЯ.НАЦИСТКА ГЕРМАНИЯ СЕ ИЗДИГА ОТНОВО ОТ ПЕПЕЛА И НЯМА ДА ИМА МИЛОСТ ЗА ПРЕДАТЕЛИТЕ
Ne varietatem

2015.01.31 | 08:23

1
Престанете с тези расистки,ксенофобски,анти настроения!Защо трябва винаги да се търси конкретен виновник,а не причината? Всяка система си има плюсовете и минусите.Запада-ЕС,Америка имат един начин на мислене и ценности,Изтока-Русия друг.Хубаво е да има противопоставяне,да няма еднополюсна с-ма,но това не трябва да води до крайности! Насилието е излишно.Глобализацията е нещо хубаво - разнообразие във всичко.Демокрацията също е може би не най-добрата с-ма,но все пак по-добра от редица други.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини