Изграждат нов модерен спешен център в Бургас

  • 29 януари 2015 16:08

  • 2039
  • 0
Изграждат нов модерен спешен център в Бургас
©

Заместник-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков внесе в Община Бургас искане за осигуряване на терен в двора на МБАЛ Бургас, на който да се изгради модерен център за спешна помощ. Финансирането ще бъде с евросредства, съобщиха от Министерство на здравеопазването.

Д-р Шарков обяви, че е прецедент това, че в Спешната помощ в Бургас екипите са локализирани на едно място, а ръководството и администрацията на три километра от тях.

Той благодари на областния управител г-н Вълчо Чолаков за подкрепата и усилията за решаване на ситуацията в Спешна помощ Бургас.

По време на пресконференцията д-р Шарков посочи, че през следващия програмен период 2014 – 2020 по програма „Региони в растеж” Министерство на здравеопазването ще получи 85 млн. евро. По отношение на Спешна помощ през настоящата година МБАЛ Бургас получава 2 нови линейки, а по Концепцията за развитие на Спешна помощ е предвидено обновяване на автопарка с 20 % на година, допълни заместник-министърът.

Освен това, във връзка с зачестилите граждански сигнали за недобра обезпеченост на община Камено със спешни екипи, заместник-министър Шарков направи проверка за колко време се стига с линейка от Бургас до центъра на Камено. Успяхме за 15 минути без сирени и доказахме,че няма пациенти, чиито достъп до спешна помощ да изисква повече от 20 минути.

Това беше заявка на здравното министерство от началото на мандата, посочи д-р Шарков.

Кметът на Бургас поздрави заместник-министър д-р Шарков и заместник-министър д-р Персенски за бързата реакция от страна на държавата, свидетелство за което е своевременното им пристигане в града.

освен това Министерство на здравеопазването ще заплаща теоретичното обучение на около 400 млади лекари за 2015 година. Това съобщи д-р Ваньо Шарков, зам.-министър на здравеопазването в Бургас.

Д-р Ваньо Шарков обясни, че младите лекари няма да плащат за специализация. Това е една от промените в наредбата. Те няма да се явяват на изпити за специализация, а ще постъпват направо на трудов договор. „По трудовото законодателство се провежда конкурс, ако има повече от един кандидат за специализация на конкретното място, и лекарите започват да работят на трудов договор и да специализират”, каза д-р Шарков.

За тази година на около 400 млади лекари МЗ ще заплаща теоретичното им обучение. „Това са два или три курса в рамките на годината, които се провеждат в университетите, където са специализанти. Младият лекар може да работи, например, в болницата в Айтос. Ако тя има договор с МБАЛ-Бургас, която е акредитирана база за обучение, тогава той може да специализира това, което си е избрал.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2039 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини