Италиански еврейски лидер бе заключен в Аушвиц

  • 29 януари 2015 15:55

  • 2457
  • 2
Италиански еврейски лидер бе заключен в Аушвиц
© gettyimages

Лидерът на еврейската община в Рим Рикардо Пачифичи прекара няколко часа заключен в мемориалния комплекс Освиенцим (Аушвиц-Биркенау), предаде Интерфакс.

Инцидентът е станал на 27 януари 2015 г., когато Пачифичи е бил на територията на бившия нацистки концентрационен лагер. Лидерът, чиито родни са намерили смъртта си близо до южния полски град Краков по време на Втората световна война, е снимал филм за съдбата на евреите. Той и екипът му свършили своята работа в 23 часа местно време (полунощ българско), когато музеят е бил заключен.

Хората са се опитали да излязат през гише на касата, но задействали сигнализацията. Пристигналите полицаи са закарали Пачифичи и колегите му в участъка, където задържаните прекарали няколко часа. След намесата на италиански дипломати арестуваните били пуснати. Пачифичи се е оплакал от лошо отношение към него по време на пребиваването си в управлението и е определил ситуацията като позорна.

Освиенцим е създаден от нацистите през 1940 г и в него са загинали до 2 млн. души. Лагерът е освободен от Съветската армия на 27 януари 1945 г. 70-годишината от освобождаването на лагера бе отбелязана с различни мероприятия по света, припомня агенцията.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
2457 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
:

2015.01.31 | 13:03

2
Поляците и те са обслужвали лагера.

2015.01.30 | 12:07

1
Аде и ние да вдгнем млко свтовна птардия за Батшкото клане. Сякаш има двойни стандрти. Една трагдия е възпята във филми книги платена е с милиарди репарации. Време е да поискаме репарации за изгорената ни родина и избитите ни и изнасилени пра деди.

Добави коментар

Водещи новини