Планината е голям капан, предупреждава БЧК

  • 29 януари 2015 14:36

  • 1510
  • 2
Планината е голям капан, предупреждава БЧК
© Булфото

В планината не трябва да бъдем самонадеяни. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” Христо Григоров, председател на Български червен кръст (БЧК).

На въпрос какви спасителни операции са проведени от началото на годината, Григоров коментира: „Да вземем последните само няколко дни на Витоша, където бяха проведени изключително тежки операции за спасяването на хора, в които се включиха между 10-15 планински спасители и да вземем конкретния случай, когато един млад човек напуска хижа Алеко и тръгва да се прибира в 17:00 часа следобед, след като употребява алкохол. Той се изгубва, попада в едни преспи. В 23:00 часа вечерта се обажда, че е безпомощен. Ние вдигаме целия състав на Планинската служба в София, в продължение на 4 часа го издирваме, намираме го, сваляме го, даваме го на медицинските екипи, закарват го в Пирогов. Той, разбира се, има сериозни измръзвания, дано всичко мине добре. Той е млад човек някъде около 60 години”, обясни Григоров.

„Искам да ви кажа, че до голяма степен причините за тези ситуации се крият в самите нас. Нека да се наслаждаваме на прелестите на планината, но да знаем, че тя е един голям капан”, добави той.

„Ако не се съобразяваме с условията и с предизвикателствата на тази планина, реална е опасността действително да пострадаме. Никога не трябва да бъдем самонадеяни. Не трябва да излизаме в планината без да бъдем добре екипирани, без да имаме добре заредени мобилни телефони. Не трябва в никакъв случай, когато тръгваме на преходи да употребяваме алкохол и последното, не маловажно, не трябва никога да тръгваме сами”, добави още Христо Григоров.

Последвайте канала на

1510 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
666

2015.01.30 | 09:18

2
Млад...на 60?!?

2015.01.29 | 21:31

1
Той Ицо Григоров е на 74години, затова за него 60годишен е млад!!!

Добави коментар

Водещи новини