Депутатите не пуснаха такситата в бус лентите

  • 29 януари 2015 14:24

  • 941
  • 0
Депутатите не пуснаха такситата в бус лентите
© Булфото

Парламентът прие законодателни промени, с които се улеснява трансграничният обмен на информация относно пътнотранспортни нарушения, свързани с безопасността по пътищата. Това стана с приемане на първо четене на изменения в Закона за движението по  пътищата, внесен от Иван Вълков /ГЕРБ/ и група народни представители.

Законопроектът е свързан с изпълнението на ангажиментите на страната ни за въвеждане изискванията на Директива 2011/82/ЕС на Европейския парламент и на Съвета от 25 октомври 2011 г. за улесняване на трансграничния обмен на информация относно пътнотранспортни нарушения, свързани с безопасността по пътищата.

Директивата предвижда сътрудничество за обмен на информация за нарушения като превишена скорост; неизползване на предпазен  колан; неспиране на червен сигнал на светофара; управление на МПС след употреба на алкохол; управление на МПС след употреба на упойващи вещества; неспазване на изискването за носене на предпазен шлем; използване на забранена лента за движение;  незаконно използване на мобилен телефон или други комуникационни средства по време на шофиране. Предвижда се и създаването на изрично правно основание за издаване на акт на министъра на вътрешните работи, в който да се регламентират подробно  условията и реда за използване на автоматизирани технически средства и системи за контрол. Създава се и разпоредба относно реда за обозначаване на местата за контрол - чрез поставяне на пътни знаци или оповестяване в средствата за масово осведомяване, както и на Интернет страницата на МВР.

Приети бяха и промените, внесени от Министерски съвет, с цел да се постигне съответствие с правото на Европейския съюз по  отношение на системите за обезопасяване на деца, регламентирани в Директива за изпълнение 2014/37/ЕС на Комисията от 27 февруари 2014 г. за изменение на Директива 91/671/ЕИО на Съвета относно задължителното използване на обезопасителни колани и на системи за обезопасяване на деца в превозните средства.

Депутатите отхвърлиха законопроекта за изменение, предложен от Петър Славов и група народни представители, които предлагаха  таксиметровите автомобили да могат да се движат в лентите, обособени за движение на превозни средства на линиите на обществения транспорт. Повечето от народните представители посочиха, че предложението е неизчистено и трябва да се обмисли. От ГЕРБ смятат, че промяната ще натовари движението в т. нар. бус лента.

По време на дебатите на текстовете, свързани с налагането на фишове на база на данните от камерите депутатът Георги Свиленски обясни, че само за една година след спиране на камерите жертвите на пътни произшествия са се увеличили със 100.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
941 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини