Искров и Мавродиев не искали да подават оставки

  • 29 януари 2015 14:05

  • 1579
  • 2
Искров и Мавродиев не искали да подават оставки
©

Управителят на БНБ Иван Искров и шефът на Комисията по финансов надзор Стоян Мавродиев няма да подават оставки, съобщава "24 часа".

Мандатът на Искров изтича на 10 октомври 2015 г., а този на Стоян Мавродиев - на 16 юни 2016 г. Нито един от двамата до момента не отговаря на мобилните си телефони, за да коментира лично искането на съпредседателя на Реформаторския блок Радан КъневРадан Кънев Радан Кънев е роден на 30 септември 1975 г. в гр. София. Завършва столичната френска гимназия и, отправено днес от парламентарната трибуна.

Източници, близки до Искров и до Мавродиев обаче, бяха категорични пред изданието, че нито един от двамата няма намерение да предприема подобни стъпки.

Юристи обясниха, че от датата на членство на България в ЕС всеки управител на централна банка с предсрочно прекратен мандат има право да отнесе казуса до Съда на Европейските общности. Те припомнят още, че ЕЦБ и Брюксел в свои документи, задължителни за държавите-членки, задължават България да гарантира на независимост на БНБ и на финансовите регулатори, като КФН.

"БНБ и КФН трябва да не попадат под политически и бизнес натиск, за да изпълняват законовите си правомощия", се казва в един от документите. В свои позиции, Брюксел нееднократно предупреждава, че "нарушаването на европейски актове може да доведе до стартиране на съдебни дела пред компетентния европейски съд и до наказателни процедури срещу Република България".

От началото на 2011 г. БНБ и КФН са защитени като органи за финансов надзор от политически и бизнес натиск, като изискването е "правно задължителни за всички лица в рамките на ЕС" и текстовете им имат директен ефект, т.е. действието им не се опосредства от никакъв национален нормативен акт.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1579 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Отец Нафърфорий

2015.01.31 | 19:57

2
За каква оставка говорите, тези и двамата трябва да са в затвора. Заради тези двамата 'специалисти" целият народ ще плаща дълговете на КТБ.

2015.01.30 | 10:50

1
от хубавото никоѝ не бяга,сития на гладния не вярва

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини