ЕС разработва амбициозен план срещу тероризма

  • 29 януари 2015 13:28

  • 851
  • 0
ЕС разработва амбициозен план срещу тероризма
© gettyimages

Вътрешните министри на страните от Европейския съюз се събраха днес в Рига, за да завършат разработката на конкретен и амбициозен план за битка срещу пропагандата на ислямистките и така да предотвратят нови атентати в Европа, предаде АФП.

"Спешно е", настоя белгийският вътрешен министър Ян Жамбон, щом пристигна на срещата. След нападенията в Париж в началото на януари, при които загинаха 17 души, ред европейски държави - по-специално Белгия, взеха мерки срещу ислямисткото движение и поставиха континента на бойна нога, напомня агенцията. Министрите обсъждат конкретни варианти: системно да се проверяват гражданите на ЕС на влизане и излизане от Шенген, да бъде създаден европейски регистър, включващ данните на пътуващите с въздушен транспорт, с оглед проследяване на подозрителните лица, да бъде осигурена технология за наблюдение на контактите в социалните мрежи и дешифриране на някои съобщения, да се полагат усилия за премахване на факторите, водещи до радикализиране на мюсюлманите в Европа, да се възпрепятства заминаването им в конфликтни зони и да се издирват след завръщането им в Европа.

ЕС трябва да полага общи усилия и страните членки да не действат вече поотделно, както досега, подчерта координаторът на 28-те за борбата с тероризма Жил де Керхов. "Очаквам да бъдат приети конкретни и амбициозни предложения за срещата на държавните и правителствените глави на 12 февруари в Брюксел", заяви той.

Над 3000 радикализирани европейци са се включили в терористични ислямистки движения в Сирия и в Ирак, сочат данни на държавите членки. Близо 30 на сто от тези хора са се завърнали в Европа.

Последвайте канала на

БТА
851 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини