Ветеринар обвини БАБХ в безхаберие и корупция

  • 29 януари 2015 13:25

  • 1350
  • 0
Ветеринар обвини БАБХ в безхаберие и корупция
©

Закъснява ваксинирането на животни срещу болестта "син език", алармират ветеринари. Доктор Трайчо Алчев - председател на регионалната колегия на Българския ветеринарен съюз в Стара загора обвини Агенцията по храните в корупция и безхаберие, предаде БНР.


Практикуващите ветеринарни лекари са разтревожени, защото виждат, че няма да могат да проведат имунопрофилактичната програма в сектора срещу болестта „син език“ и ако миналата година от нея са загинали няколко десетки хиляди крави и овце, тази опасността е още по-голяма. Според доктор Алчев, държавата се бави със заявката за закупуването на ваксината от единствената в Европа фирма, която я произвежда, в Испания, защото не иска да използва дистрибутора ѝ за България. Досега са провалени два търга за избор на фирма, която да внесе ваксината заради корупция и опити да се облагодетелстват точно определени фирми, допълни той.

За производството на ваксината, след заявка от българска страна, пък са необходими 120 дни. Инжекцията трябва да се постави два пъти за изграждането на добър имунитет при животните. В тази ситуация не февруари, а дори и април е непостижим срок за ваксинацията на кравите и овцете, твърдят ветеринарите. Затова те подкрепят искането на животновъдите за оставката на директора на Агенцията по храните.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1350 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини