Варна прави велопаркинги с 900 места

  • 29 януари 2015 07:42

  • 871
  • 0
Варна прави велопаркинги с 900 места
©

Велопаркинги с близо 900 места ще бъдат направени във Варна през тази година. Ще бъдат изградени стендове за бърз ремонт, wi-fi точки, указателни табели и карти, като някои от тях ще предлагат възможност и за зареждане батериите на електрически велосипеди.

За да не изкушават апашите да отмъкнат колелетата от паркингите, ще се направи контролиран достъп, а камери ще дебнат за кражби, пише в. "Монитор".

Инициативата е по проект „Мобилни инициативи за устойчиви европейски общности” на стойност 115 000 евро, обясни Анка Николова, директор на дирекция „Европейски и национални оперативни програми”. Кметът Иван Портних вече е внесъл предложение за осигуряване на общински терени за изграждането на велопаркингите. Местата за стоянките са в районите около плувен комплекс „Приморски”, Двореца на културата и спорта, плажната алея, районът около Мебелната палата, в кметство Аспарухово и др. Към момента във Варна съществуват 52 велопаркинга с около 453 места, предимно в районите на супермаркети, учебни заведения и обществени сгради.

Отделно по проект „Интегриран градски транспорт” ще бъдат изградени три трасета за велосипеди с дължина от 14,5 км, 50 съоръжения за паркиране на колелетата за общо 600 места.

Общо 280 колела ще бъдат разположени на 28 възлови места в София, като локациите вече са набелязани. Процедурата за избор на изпълнител на проекта ще бъде обявена през тази година. Наемането ще става лесно, бързо и автоматизирано - когато вземеш велосипед от някоя от стоянките, ще можеш после да го оставиш на която и да е от останалите 27.

Бази ще има около метростанциите и на ключови места като площадите „Васил Левски”, „Св. Александър Невски”, Руски паметник, „Македония”. Предвижда се всяка да зарежда и съхранява по 10 колела. Всички те ще бъдат оборудвани с джипиес, за да може да бъдат проследявани и за превенция срещу кражба. Потребителите ще ги отключват от стоянките чрез електронните карти и така ще е ясно кой откъде докъде е ползвал колело. Общината е готова с проекти за 4 нови трасета.

Изграждането на велоалеите е част от големия транспортен проект на Пловдив, част от който са и системите за електронно таксуване в автобусите и за управление на светофарните уредби. Стойността на проекта за велоалеите е близо 14 милиона лева, с които ще бъдат изградени 37 км изцяло нови велоалеи и отделно ще бъдат рехабилитирани 11 км от съществуващите.

Първата копка на новите алеи беше направена вчера от кмета Иван Тотев в жк „Тракия“. Дейностите включват още преустройство на прилежащата инфраструктура от бордюри и тротоари, вертикална и хоризонтална маркировка, връзки между маршрутите, 690 велостоянки по протежение на цялата територия.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
871 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини