Уникален мраморен релеф на бог Митра (галерия)

  • 28 януари 2015 19:28

  • 2157
  • 1
Уникален мраморен релеф на бог Митра (галерия)
© Булфото

Уникален мраморен релеф на бог Митра бе показан днес в Музеят за история на София, показа "Булфото".

Няколко десетилетия ценната находка е служила за стъпало по една от пътеките между къщите в с. Герман. Камъкът е бил обърнат и така изображението, което вероятно е от III век, е останало скрито. Мраморното "стъпало" обаче привлякло любопитен гражданин, който го обърнал и видял, че е ценно. Преди няколко месеца той го предал на Столичната община, а днес за първи път то беше показана публично.

Култът към бог Митра възниква в Рим или Остия и е съществувал над 300 г. Бил е разпространен от Британия до Черно море и от реките Рейн до Нил. Бил е таен и силно свързан с войската.

"Става дума за източно божество, чиито корени идват от персийската религия. Култът към него е бил особено силен сред римските легионери. Посветените са участвали в тайни ритуали. Част от церемониите са се правели в пещери, където посветеният е пренощувал и извършвал ритуали. Възможно е релефът да е бил именно в такава пещера", обясни зам.-кметът по култура д-р Тодор Чобанов.

Освен в Рим в София също е открит храм на божеството - близо до улиците "Вашингтон" и "Пиротска".

Откритите досега изображения на бог Митра в света показват три основни сцени - раждането му от скала, жертвоприношение и пир с бога на Слънцето.

Релефът от Герман представя втората - божеството се подготвя да убие бик и да го принесе в жертва. Плочата не е запазена изцяло. Липсва горната част. Според археолозите счупването е станало още в древността.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2157 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2015.01.30 | 05:55

1
Култа към Бог Митра съществува 300г? В пъти повече, ама споко!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини