Общините: Вредно е държавата да продължава да централизира ресурси

  • 28 януари 2015 18:48

  • 1318
  • 1
Общините: Вредно е държавата да продължава да централизира ресурси
©

От Националното сдружение на общините поставиха пред народните представители исканията си за увеличаване на децентрализацията на местната власт. Това се случи на първата дискусионна среща на Постоянния форум по проблемите на местното самоуправление, която се състоя днес в парламента.

Създаването на форума е в изпълнение на подписаното на 4 декември миналата година споразумение за сътрудничество между 43-то Народно събрание и Националното сдружение на общините в Република България /НСОРБ/. Във форума участваха народни  представители, както и представители на НСОРБ.

При откриването на дискусията заместник-председателят на НС Димитър ГлавчевДимитър ГлавчевДимитър Борисов Главчев е български икономист-счетоводител и политик. Депутат от партия ГЕРБ в посочи, че връзката, която може да се осъществи  на такъв вид форум е възможно най-добрата, за да се съкрати законодателният процес. Той напомни, че в програмата на правителството за стабилно развитие има засегнати много приоритети, насочени към решаването на общински проблеми.

НСОРБ иска 20 на сто от приходите от Данък върху доходите на физически лица да остават в общините. По този начин ще се състои финансовата децентрализация, за която се говори от години, отбелязаха от сдружението. Тодор Попов, председател на УС на НСОРБ, посочи, че е вредно държавата да продължава да централизира ресурси. Общините осигуряват повече от 80 процента  от всички публични услуги в страната с 15 процента от ресурсите на публичния сектор. За сходни дейности европейските общини  разполагат средно с 35 процента от публичните ресурси и извършват повече от 70 процента от публичните инвестиционни  разходи, каза Попов и допълни, че в България процентът от публичните инвестиционни разходи, правени от общините е по-малко от 30. В нормалните европейски държави 25 лв. на всеки 100 лв. от общите приходи на държавата остават в общините, докато у нас остават 4 лв., коментира Попов. Сдружението настоява и да се приеме общ закон за европейските средства, в който ясно да са  изредени индикативните правила по всички програми.

Минчо Казанджиев от НСОРБ посочи, че на общините се възлагат дейности, за които не е осигурено финансиране. Той даде за  пример последната промяна в Закона за устройството на територията, с които дейностите по незаконното строителство са  възложени на общините без да има разчетени средства и без кадрови ресурс, който е в РДНСК. Според него даването на част от данъка върху доходите на физически лица на общините ще бъде възможност те да съфинансират проектите по европейски програми  през плановия период 2015 - 2020 г.

Ако се приеме искането на Сдружението в общинските бюджети ще постъпят малко над 500 млн. лв., уточни Казанджиев. Казанджиев  посочи, че споразумението им с правителството изисква тези нормативни промени да се извършат тази година и да влязат в сила през следващата.

На срещата бяха обсъдени и перспективите за развитие на общинското образование.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1318 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2015.01.29 | 12:05

1
Попов ,ти имаш друг проблем .не се занимавай с децентрализация .Когато държавата осигурява заплатата на общините чрез държавни субсидии, естествено ,ще те контролира .Децентрализация само когато си на самоиздръжка.т. е не търсиш нищо от държавата

Добави коментар

Водещи новини