Лиляна Павлова: Няма да отделим 5 млрд. за нови асансьори

  • 28 януари 2015 14:06

  • 1557
  • 3
Лиляна Павлова: Няма да отделим 5 млрд. за нови асансьори
© Булфото

Ще финансираме всички мерки, които са необходими асансьорът да е енергоефективен, но не финансираме категорично подмяна на асансьорите с нови или втора употреба. Това е недопустима дейност. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна ПавловаЛиляна Павлова Лиляна Павлова Николова е министър за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018. Родена по време на брифинг след заседание на Министерски съвет.

„В сградите в страната имаме над 240 000 асансьора, вероятно някой си е представял, че държавата ще подмени 240 000 асансьора, дали е необходимо, е друга тема. Вероятно някой очаква, че държавата ще извади 5 млрд. лева да подмени асансьорите, сами разбирате, че това няма как да се случи", каза Павлова.

„Това, което държавата ще финансира и ще подкрепи, е асансьорите в тези сгради да бъдат енергийно ефективни. Това включва енергоефективно осветление, система за пестене на ток в тези асансьори”, посочи министърът.

„Отговорност на собствениците на сградата е да има договор за техническа поддръжка на тези асансьори. Министъра на икономиката е предприел действия за проверка на фирмите, които са длъжни да правят технически контрол и поддръжка на асансьорите. Проблемът с тях безспорно е от една страна, че фирмите извършват фиктивен технически контрол на асансьорите или предписват дейности за ремонта и те не се реализират от собствениците, както е ангажиментът", коментира Павлова.

По думите й от екипа на Министерството на икономиката предприемат по-строги санкции за фирмите, които извършват или не фиктивен контрол. „Собствениците трябва да си наемат такива фирми и да проследят техническото състояние, а ние ще подкрепим с всички възможно асансьорите да са енергийно ефективни", допълни Павлова. „На всички асансьори ще бъдат предписани мерки, които ние ще финансираме”, посочи тя и допълни, че всички дейности ще се извършват от избрани изпълнители.

„В този процес отговорността е на 100% на общините, които са основен изпълнител, основната институция, основната част от тази програма е в ръцете на българските общини. Те са тези, които ще приемат заявленията и по реда на закона за обществени поръчки, чрез открити процедури за обществени поръчки ще имат ангажимент да изберат фирми, които да изпълняват тези дейности", посочи Павлова.

Министърът каза още, че Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради няма да финансира ремонт, обзавеждане и оборудване вътре в индивидуалните апартаменти.”Програмата финансира само общи части, дограма, изолация на сградата и всичко, което е извън апартаментите", коментира Павлова.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1557 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
илайжа отисов

2015.10.24 | 17:09

3
а така лиляно , нема си пълнят гушите гайкаджиите де уж ,, произвеждат ,, асансьори , дее ба прекупвачите скапани
Един прост човек от народа

2015.01.29 | 12:10

2
Жено, трябва лично ти да пропаднеш с асансьор и тогава ще видиш как ще искаш да се отпускат много пари, мръсница такава. Ти и всичките 240 прасета трябва да се излумбите в асансьорни шахти, за да се вземат мерки.
1

2015.01.28 | 19:28

1
Дограмата между етажите ли ще се сменя .....в общината казват на самите апартаменти или по точно на терасите...?

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини