Убиец с шизофрения мислел, че обезврежда терорист

  • 28 януари 2015 13:46

  • 1252
  • 0
Убиец с шизофрения мислел, че обезврежда терорист
© Getty Images/Guliver

Убиецът на 39-годишния Цветослав Попов от Плевен е с психична обремененост, психиатрична диагноза и с криминално минало. С решение на Окръжния съд 43-годишният Виктор Стоев, след като бил разкрит, е настанен принудително за 30 дни в Държавната психиатрична болница в Ловеч.

Това съобщи днес Окръжният прокурор на Плевен Иво Радев, цитиран от БТА.

Стоев има регистрация в плевенския психодиспансер. През 2013 г. по разпореждане на Районната прокуратура в Плевен бил настанен също принудително за три месеца в Карлуково, след което е освободен.

Случаят повдига въпроси - кой контролира тези лица, доколко са под контрол, каза Радев. Ясно е, че ако нямат подходяща среда, семейство, което да се грижи за тях, спират лечението си и стават опасни за околните, коментира Окръжният прокурор. На Стоев му е назначена психиатрична експертиза, която ще даде отговор на въпроса дали той може да носи наказателна отговорност или не.

Наблюдаващият прокурор Николай Пачевски поясни, че извършителят е бил спрял да взима лекарствата си и заболяването му - параноидна шизофрения - се е обострило.

Разследващият екип първоначално не е открил мотив за извършване на убийството. За разкриването му са работили 10 души пет денонощия. При разследването Стоев е заявил, че е обезвредил терорист като му е взел бомбата. Вероятно е повлиян от случая "Сарафово", коментират разследващите. Извършителят има родители, но те не живеят с него, разведен е, има едно дете. Продавал найлонови торбички по пазарите.

Убийството е брутално - удари с ръце и крака и с нощ в гърба, който е попаднал в областта на сърцето на жертвата, поясни директорът на Областната дирекция на МВР Венцислав Катинов.

"Бомбата" в жертвата бил малък електрически уред, който той носел след като поправил бойлер на приятел. За разплитането на случая помогна видео наблюдението в Плевен и хора от квартала, посочи директорът. Засега не е намерен ножът, с който е извършено престъплението, но се знае къде да бъде търсен. Има предварителни пълни самопризнания от убиеца, каза прокурорът Радев.

Тежкото престъпление бе извършено на 22 януари вечерта в центъра на Плевен.

Последвайте канала на

1252 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини