Няма опасност за здравето на хората в Бургас, увери епидемиолог

  • 28 януари 2015 09:16

  • 1472
  • 0
Няма опасност за здравето на хората в Бургас, увери епидемиолог
© Getty Images/Guliver

Категорично няма повод за притеснение за здравето на хората след установения случай на птичи грип в Бургас. Това каза в предаването „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ проф. Мира Кожухарова, национален консултант по епидемиология на инфекциозните болести.

Тя добави, че рискът за хората е нищожен, тъй като това е заболяване при дивите птици. Проф. Кожухарова обясни, че вирусът не може да се разпространява от човек на човек. „Това не е първият установен случай в България на птичи грип при прелетни диви птици. Има два официално регистрирани случая през 2006 г. и през 2010 г.“, уточни проф. Кожухарова. Правилата, които трябва да спазват хората, се отнасят до това, да пазят домашните си птици, ако отглеждат такива.

“Птичият грип в момента може да бъде проблем за птицевъдството”, категорична е проф. Кожухарова. Тя уточни, че този вид грипен вирус при птиците внимателно се наблюдава от 2003 г. и оттогава досега в целия свят са регистрирани 694 случая на заразени хора.

По повод обявената грипна епидемия на места в страната проф. Мира Кожухарова обясни, че заболеваемостта се е увеличила в последните две седмици, но няма причина за притеснение. Проф. Кожухарова допълни, че най-уязвими от грипа са възрастните хора и подчерта, че е препоръчително да не се прилага самолечение.

Последвайте канала на

1472 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини