Външно: Сепаратисти са задържали 6-мата българи

  • 28 януари 2015 09:13

  • 2858
  • 0
Външно: Сепаратисти са задържали 6-мата българи
©

Хеликоптер на българска авиокомпания, изпълняващ полети по договор със Световната програма по прехранването на ООН (СПП), е извършил принудително кацане в района на град Кадугли, южната част на Република Судан на 26 януари, съобщиха от МВнР.

Хеликоптерът е изпълнявал полет по маршрут Румбек (Република Южен Судан) - Хартум (Република Судан). За изпълнението на полета е имало издадени надлежни разрешения от суданските и южносуданските власти, посочват от МВнР. Намиращите се на борда шестима български граждани - трима души екипаж и трима служители на компанията, са задържани от групировката Sudan People's Liberation Movement-North (SPLM-North), която води военни действия срещу правителствените сили в района.

Суданското правителство е изпратило в района военен самолет на по-голяма височина, който е локализирал хеликоптера от въздуха, констатирайки, че няма видими поражения по него. По информация на мениджъра на българската авиокомпания в Судан, шестимата българи се намират на сигурно място и се чувстват добре.

Представители на СПП на ООН са влезли в контакт със суданската бунтовническа групировка. Министерството на външните работи е в постоянна връзка с кабинета на Генералния секретар на ООН Бан Ки МунБан Ки Мун   Бан Ки Мун - корейски дипломат, генерален секретар на ООН.  Роден на 13 юни 1944 г. Като, със заместник-генералния секретар на ООН по хуманитарните въпроси, с ръководството на СПП и други органи на световната организация, които са ангажирани от нашата страна и полагат всички възможни усилия за освобождаването на българските граждани, се посочва в съобщението.

Последвайте канала на

БТА
2858 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини