Пенсионната реформа ощетява хората с високи и редовни вноски

  • 27 януари 2015 21:06

  • 4388
  • 5
Пенсионната реформа ощетява хората с високи и редовни вноски
©

Индивидуалният коефициент, по който се изчисляват пенсиите ни, да се смята по нов начин, е първата промяна, предвидена в  пенсионната реформа. Експертите и политиците вече са постигнали съгласие по нея. Това обяви Николай Николов, съветник на вицепремиера Ивайло КалфинИвайло Калфин Ивайло Георгиев Калфин е роден на 30 май 1964 г. в София. През 1983 година завършва 9-та Френска, след вчерашните консултации по пенсионната реформа, цитиран от "24 часа".

В момента коефициентът се пресмята, като средногодишният доход на човека се раздели на средния осигурителен доход за съответната година. В новата формула вече ще се ползват месечният доход и средният осигурителен доход за месеца.

“Не е смятано какъв ще е ефектът върху пенсиите, но по този начин ще се отчита по-справедливо в пенсията конкретният принос”, увери Николов.

Новата формула ще намали леко пенсиите на хората с възходяща кариера, чиито доходи са стабилни или растящи и нямат прекъсване на вноските. Леко увеличение пък ще има при хората, които имат периоди на безработица и прекъсване на вноските, обясни обаче експерт от съвета.

Като цяло разходите за пенсии на НОИ нямало да се променят. Мярката ще е само за новите пенсионери, старите пенсии няма да се преизчисляват.

На заседанието мярката била защитена активно от синдикатите.

В мотивите на предложението е записано, че досегашната формула облагодетелствала хората, чиито доходи нарастват, което било непостижимо в сегашните условия на криза.

Социалното министерство е предложило и да отпадне възможността хората, работили преди 1997 г., да могат да си изберат 3 г. с висока заплата, които да влязат в сметката за пенсия. Засега обаче мярката не била подкрепена, защото ще се постигне намаление на част от новоотпуснатите пенсии. Тепърва ще се обсъжда и идеята на Ивайло КалфинИвайло Калфин Ивайло Георгиев Калфин е роден на 30 май 1964 г. в София. През 1983 година завършва 9-та Френска догодина максималният осигурителен доход да стане равен на 10 минимални заплати. Това означава да е 4200 лв. вместо сегашните 2600 лв. Калфин иска и максималната пенсия да е вече 45%, а не 35% от размера на максималния осигурителен доход.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
4388 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
този, с непрекъснат стаж и възходящи вноски

2015.01.29 | 12:32

5
Е такова може да има само в булгаристан: да си редовен, да плащаш възходящи вноски и накрая да вземеш по-малка пенсия от тоя с прекъсване на стажа и по-малки вноски. Великият константинов, с малко име Професор ВЕДНАГА да го обясни с математически шменди-капели......

2015.01.29 | 12:32

4
а защо ми се струва че всички ВНОСИТЕЛИ са ощетени ?
цц

2015.01.29 | 11:17

3
Кое му е справедливото, щом като си редовен платец на осигуровки ще получиш по-малка пенсия??? Тоя идиотизъм го има само тук в Бг! Те затова съвсем няма да се осигуряват хората!

2015.01.28 | 14:34

2
Всичко , което прави ГЕРБ е вредно за българите ! ДОЛУ ТЕЗИ ТИКВИ ПРОСТИ ! САМО АТАКА ! ВОЛЕН ПРЕМИЕР !
БЪДЕЩ ПЕНСИОНЕР

2015.01.28 | 13:15

1
ТИЯ ДЕТО ПИШАТ ТУКА ИМА МНОООООГО МАЛКА ВЕРОЯТНОСТ ДА СЕ ПЕНСИОНИРАТ .../ВЛК И МЕН / 67 ГОД И В ГРОБИЩАТА

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини