НЗОК с нови правила за разпределяне на средствата за болнична помощ

  • 27 януари 2015 20:20

  • 2133
  • 1
НЗОК с нови правила за разпределяне на средствата за болнична помощ
©

Надзорният съвет на НЗОК реши болниците да получат до 95 процента от реално изплатените им средства за миналата година, каза пред журналисти управителят на НЗОК д-р Румяна Тодорова.

Друго решение на Касата е даването на възможност разпределените средства да се надвишат с 5 процента в случай на спешност, които да се компенсират в следващото тримесечие. Тодорова обаче уточни, че на болниците, които не осигуряват спешна помощ, бюджетите им ще бъдат до 90 процента.

Тя посочи, че така разпределените средства носят около 15 млн. лв. дефицит, но се смята, че той ще бъде компенсиран от събрани здравни вноски над прогнозните суми.

Болница, която не изразходва предоставените й средства за едно тримесечие, няма да може да ги прехвърля в следващо тримесечие, допълни Тодорова и уточни, че целта е средствата да отиват там, където се е насочил пациентският поток.

Според д-р Тодорова възможното формиране на листа на чакащи пациенти е механизъм за регулация и дава възможност за по-добро управление на лечебното заведение. Представителят на КНСБ в Надзорния съвет д-р Иван Кокалов, както и представителят на пациентските организации Петко Кенанов изразиха несъгласието си с подобно разпределение на средствата за болниците.

Кокалов прогнозира, че ще има много пациенти в листата на чакащите и че няма да има мениджъри на болници, които да са съгласни да работят с такива бюджети. Той настоя да се реши проблемът със здравно неосигурените лица.
 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2133 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2015.02.07 | 01:22

1
Докога на личните лекари ще се плаща за брой записани при тях пациенти(независимо от броя прегледани),а на болниците все повече ще се орязват плащанията по и без това недофинансираните пътеки,за брой реално лекувани пациенти?Защо тази тема все се премълчава?

Добави коментар

Водещи новини