Котешките гени крият тайната на човешкото здраве

  • 27 януари 2015 18:12

  • 3843
  • 2
Котешките гени крият тайната на човешкото здраве
© Getty Images/Guliver

Котешките гени ще се окажат ключ към лекуването на много човешки болести, смятат учени, цитирани от The Guardian.

Те смятат, че генетичният профил на котките съдържа важна информация за заболявания, към които както котките, така и хората са предразположени. Сред тези болести са диабетът, астмата и някои случаи на слепота.

За да изследват връзката, учените са стартирали проект за геномна секвенция, наречен “99 Lives” (“99 живота”), чиято цел е да определи точните генетични профили на 99 домашни котки. Специалистите се надяват, че с резултатите от изследването могат да съберат данни за разработване на нови лекарства. Проектът ще осигури информация, която ще помогне на зоолозите да проследят еволюционния произход на домашната котка.

Установено е, че има болести, от които страдат и хората, и котките, но се оказва, че липсват генетични данни. Досега усилията са били насочени най-вече към изследване на кучешките геноми.

По тази причина проф. Лесли Лайънс от Университета на Мисури дава старт на проекта “99 Lives”. Всеки стопанин на котка може да предостави проба от кръв или тъкан, като трябва обаче да заплати 7500 долара.

Проектът ще даде възможност на изследователите да проследят в детайли произхода на домашните котки. Повечето специалисти смятат, че опитомяването им е започнало в Близкия Изток преди около 10 000 години, когато котките са били привлечени от плъховете в складовете за зърно на първите фермери.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3843 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
baihui

2015.06.26 | 14:31

1
Поредните простотии !

2015.08.17 | 15:20

2
Ти си прост !

Добави коментар

Водещи новини