Ресурсните учители няма да загубят работното си място, обеща Дамянова

  • 27 януари 2015 16:38

  • 3322
  • 7
Ресурсните учители няма да загубят работното си място, обеща Дамянова
© Булфото

Законопроектът за предучилищно и училищно образование не предвижда закриване на ресурсните центрове и помощните училища, а преобразуването им в модерни центрове за подкрепа на личностното развитие. Това заяви председателят на Постоянната комисия по образованието и науката в Народното събрание Милена Дамянова.

По-рано ресурсните учители излязоха на протест.

Дамянова участва в обсъждане на законопроекта с директори на училища и други образователни институции в област Враца, което се състоя по инициатива на народния представител от ГЕРБ Петя Аврамова и областния управител Малина Николова.

Дамянова посочи, че моделът, който е заложен в училището, гарантира ресурсните учители да бъдат всеки ден в близост до децата в училището и детската градина, за да се гарантира приобщаващата грижа в образованието. Тя уточни, че по този модел работят три пилотни училища в област Враца и резултатите са добри.

В момента в страната има 28 ресурсни центрове, а общините са 264 и желанието ни е на повече места да има такива центрове, каза Дамянова. Тя уточни, че целта е ресурсните учители да бъдат до всяко дете със специални образователни потребности.

Дамянова бе категорична, че нито един ресурсен учител няма да загуби работното си място, дори с новия закон ще се създаде възможност за разкриване допълнителни работни места.

Предстои дискусия за приобщаващото образование в Народното събрание, на която ще бъдат поканени ресурсни учители от пилотните училища в област Враца, каза още Милена Дамянова.

След обсъждането Милена Дамянова се срещна и разговаря с родители на деца със специални потребности.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3322 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
Биляна Петкова

2015.08.08 | 00:51

7
Дамянова така и не схвана, че освен нея никой не се тревожи за работното си място...Интересно какво са си говорили с родителите - защото тези, с които аз си говоря, са готови на всичко, за да защитят РЦ.
az

2015.01.30 | 17:34

1
Ресурсният център в Ловеч е под всякаква критика
1

2015.08.08 | 00:51

6
Милена Дамянова е вредна за българското образование.

2015.02.02 | 19:31

5
Като магарета на лед са: помощните училища и ресурсните центрове им пречат!
ина

2015.02.02 | 19:31

4
Наумила си е да закрие ресурсните центрове и това е! Защо лъже хората - повече специалисти от сега? Откъде ще дойдат парите? Интересно как се обяснява, че ще има специалисти навсякъд, а с какмо ще им плащате? То и досега специалсти има, но държавата не отпуска пари за тях. А ако ще се дават повече пари на общините не разбирам, защо тогова не се дават на ресурсните центрове? Защо ви пречат толкова? Преглътнете егоцентризма си и чуйте хората, чиито деца крещят Спрете!
пандиза

2015.02.01 | 23:33

3
бих й се изпразнил два пъти в пyтката
иван

2015.01.30 | 19:37

2
Дивотиите в тази област продължават! Тук няма място, за да разисквам проблемите около децата със специални образователни потребности, е добре да се помни, че загубата на образователен потенциал е резултат (и предпоставка) за загуба на интелектуално развитие. А няма ли го последното - нацията ни отъпява...

Добави коментар

Водещи новини