Плевнелиев: Да не забравяме за престъпленията на нацистите

  • 27 януари 2015 15:13

  • 2631
  • 18
Плевнелиев: Да не забравяме за престъпленията на нацистите
©

"Престъпленията на нацизма не трябва да бъдат забравяни. Не можем да позволим споменът за Холокоста да изчезне заедно с последните оцелели свидетели", заяви президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното на сесията на държавните ръководители в рамките на Четвъртия международен форум "Let my people live!". Събитието е посветено на паметта на жертвите на Холокоста през Втората световна война и се състоя в Прага, съобщи прессекретариатът на президентството.

В изказването си държавният глава подчерта, че ако европейските общества не се поучат от миналото, ще продължат да повтарят допуснатите грешки. "Голямата тема за жертвите на тоталитарните режими е от изключително значение както за мен като държавен глава, така и за българския народ", посочи Плевнелиев. Той  заяви, че с отдаването на почит пред паметта на жертвите на Холокоста се отправя послание за единство към всички народи по света и всеки лидер носи отговорност за недопускането на подобна трагедия в бъдеще. "Когато почитаме загиналите и чуем историите на оцелелите, трябва да се запитаме как цивилизованият свят допусна това да се случи", отбеляза държавният глава. Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното беше категоричен, че трагедия от подобен мащаб не може да бъде обяснена единствено с посочването на инициаторите и извършителите на масовите убийства. "Отговорност носят и всички, които останаха безразлични и които смятаха, че това не ги засяга", подчерта президентът.

Плевнелиев припомни думите на признание към българския народ от бившия президент на Държавата Израел Шимон Перес, изречени преди две години в Европейския парламент при откриването на изложбата, посветена на 70-годишнината от спасяването на българските евреи през Втората световна война: По добре е да сме изправени пред икономическа криза, отколкото пред морална катастрофа, по-добре е да имаме икономически проблеми, отколкото да носим исторически срам.

Държавният глава припомни, че тогава в своето изказване Перес е описал българския народ като скромен, но истински героичен народ, който даде на света безпрецедентен пример за кураж и човечност, правейки моралния избор да се противопостави срещу най-голямото зло в историята - нацизма. Пред участниците във форума президентът Плевнелиев подчерта, че в най-мрачните години на Втората световна война българският народ успява да спаси цялата еврейска общност у нас - почти 50 000 души и изрази съжалението си, че страната ни не е била в състояние да направи същото и за евреите от Северна Гърция и части от Югославия, които не са били български граждани. "Скърбим дълбоко за тяхната смърт, както и за всички жертви на Холокоста, чиято памет ще помним вечно", заяви държавният глава.

"Не трябва да забравяме, че във всяко общество винаги има някой, който предпочита насилието пред думите и винаги ще има фанатици и екстремисти, които ще се опитват да оправдаят своите престъпления с името на Бог", посочи още президентът. Държавният глава беше категоричен, че бруталните убийства на невинни хора не могат да бъдат оправдани с религиозни вярвания и че животът на всеки човек е безценен и хората са равни независимо дали изповядват християнството, исляма, будизма или друга религия. Жестокото нападение в Париж предизвиква вълна на обща солидарност и днес гражданите на Европа открито заявяват решимостта си да отстояват неприкосновеността на достойнството, свободата и човешкия живот, подчерта българският държавен глава.

Президентът Плевнелиев призова участниците във форума да се обединят срещу тероризма, ксенофобията и антисемитизма и отбеляза, че тази вечер, като част от кампанията на еврейските организации в т.ч. на Европейската еврейска асоциация, светлините на президентската институция в България ще останат включени в знак на подкрепа към всички хора в Европа, които и днес изпитват тревога за своята сигурност. "Това е символичен жест, но той показва, че понякога и най-малкото усилие е достатъчно, за да прогони тъмнината и да вдъхне отново надежда и светлина", заяви държавният глава.

Дори и най-голямото зло може да бъде предотвратено, ако хората, независимо от своята религиозна и етническа принадлежност, се обединят и твърдо кажат "не" на омразата, каза още президентът и припомни думите на Ласана Батили, който спаси част от хората по време на заложническата криза в Париж: "Ние сме братя. Няма значение дали си евреин, християнин или мюсюлманин. Всички сме в една и съща лодка и трябва да си помагаме, за да се справим."

Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното подчерта, че днес в "сърцето" на българската столица София един до друг са разположени храмовете на различни религии - православна и католическа църкви, джамия и синагога. "Те съществуват една до друга в мир и това е огромен пример за толерантност, мъдрост и уважение към различните", заяви президентът и припомни, че от делата на всички нас зависи как ще изглежда светът, в който живеем.

Във форума в Прага участват президентът на Чешката република Милош Земан, председателят на Европейския парламент Мартин ШулцМартин Шулц Мартин Шулц – германски политик, председател на Европейския парламент Мартин Шулц е роден, председателят на Кнесета на Държавата Израел Юли-Йоел Еделщайн и Моше Кантор - президент на Европейския еврейски конгрес. По-късно днес президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното и редица европейски държавни и правителствени ръководители ще участват в Полша в "Марш на мълчанието", с който ще бъде отбелязана 70-годишнината от освобождаването на бившия концентрационен лагер "Аушвиц".

Последвайте канала на

БТА
2631 18

Свързани новини

Коментари 18

Добави коментар

2015.07.06 | 19:12

18
а,турските ?

2015.07.06 | 19:12

17
А защо покрепяш нацистите в Украина ????
гнусотия

2015.07.06 | 19:12

16
това е путю маринкин!човека без глава!

2015.07.06 | 19:11

15
Хюмненцето се обади ! Сакън да не го забравим случайно ! Дейбаипастиркатамумалоумнадейба !

2015.07.06 | 19:11

14
Да не забравяме за престъпленията на евреите в Палестина

2015.07.06 | 19:10

13
Роско да си вземе една тумба цигани за домъзлък ! Там в затвореният му комплекс за баровци не се допускат мургави, а това е сегрегация. Веднага да им бъде закарано едно гето да види роската що е тото циганин . Щото до сега е чел за тях само по крими страниците на вестниците.

2015.07.06 | 19:09

12
ДА НЕ ЗАБРАВЯМЕ ПРЕСТЪПЛЕНИЯНА НА НАЦИСТИТЕ В УКРАЙНА!

2015.07.06 | 19:09

11
Престъпленията на комунистите са много по-големи от тези на нацистите. Тях също не трябва да забравяме.

2015.07.06 | 19:09

10
за турските зверства говориш ли путьо???? А тази част от историята която се опитвате да подмените....нея да забравим,но холокостта дапомним....
Трагедия.

2015.07.06 | 19:08

8
Най-смешният президент на Републиката....Уникален ПУТЮ.
Аз

2015.07.06 | 19:09

9
Омраза и псувни! Ей, хора?! Ще ви се спука аневризма в мозъка и ще си отидете от едната омраза! Не сте вечни, ей! Пазете се!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини