5 защитени професии предлагат училищата в Сливенско

  • 27 януари 2015 14:53

  • 1373
  • 0
5 защитени професии предлагат училищата в Сливенско
© Булфото

Общо пет защитени професии предлагат професионалните училища в област Сливен.

Те са били обсъдени на заседание на Постоянната комисия по заетост /ПКЗ/ към Областния съвет за развитие на област Сливен, съобщиха от пресцентъра на Областната администрация.

Сред защитените професии, предложени от училищата, са: "Текстилен техник - Предачно производство" и "Оператор в текстилното производство - Тъкачно производство" в Професионалната гимназия по текстил и облекло; "Машинен оператор - Металорежещи машини" и "Техник-технолог в дървообработването - Мебелно производство" в гимназията по механотехника; "Електротехник - Електроенергетика" в гимназията по електротехника и електроника.

Определени професии от Списъка на професиите за професионално образование и обучение може да се утвърждават като защитени от държавата на областно ниво, като тези професии, както и критериите за определянето им се приемат с акт на Министерския съвет, припомнят от Областната управа.

На заседанието днес е бил съгласуван държавният план-прием за 2015/2016 г. в професионалните гимназии и училища в областта. Приемът предвижда 33 паралелки за 858 ученици след завършен седми клас и 34 паралелки за 884 ученици след завършено основно образование.

Последвайте канала на

1373 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини