От "Енерго-Про" се оправдаха за високите сметки за ток с вратичка в закона (видео)

  • 27 януари 2015 14:30

  • 9286
  • 15
От "Енерго-Про" се оправдаха за високите сметки за ток с вратичка в закона (видео)
© Булфото

Един човек успя да спаси кворума на Комисията по енергетика, която днес насрочи извънредно заседание за изслушване на ЕРП-тата по сметките на ток за декември и януари. Заседанието започна с близо 20-минутно закъснение поради липса на кворум. Кирил Цочев, депутат от АБВ, който по-рано днес беше на поклонението на Росица Янакиева успя да дойде и да спаси кворума. Председател на комисията бе Делян ДобревДелян ДобревДелян Добрев e заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма (ресор:.

Добрев уточни, че само при "Енерго-Про" съществува подобен проблем, при който има отчетени две фактури с един и същ падеж, което прави плащането на сметките от абонатите сериозен въпрос. От ГЕРБ бяха категорични, че няма да толерират такова поведение от страна на ЕРП-тата и ще направят необходимите законови промени, за да не получават гражданите непосилни сметки за ток.

Tова, което се случва сега е в много по-малки мащаби, но все пак Народното събрание няма да допусне да се случи отново това, което е стана през 2012 г. „Присъствието на останалите две ЕРП-та е за да се убедим, че при тях всичко е наред”, каза още Добрев. Депутатът от ГЕРБ Валентин Николов, който е и зам.-председател на комисията, поиска да разбере какви са причините за издаването на двойни сметки за абонатите на Енерго-Про и изрази съмнение, че става дума за "нарочно пренебрегване на закона".

Извънредното заседание е свързано с казуса, който се повтаря през последните няколко дни и който имахме през 2012 година и се надяваме да не се повтаря, посочи Добрев. Той обясни, че в ЕВН и ЧЕЗ жалби няма или са те са много по-малко. „В районните на "Енерго Про" обаче са издадени 67 000 фактури, които са с един и същи падеж“, допълни председателят на комисията. „Иска се от абонатите да платят сметка за ток от 52 дни, а не месечна и това прави впечатление на хората, защото те плащат за почти два месеца“, посочи Добрев.

От своя страна, Драгомир СтойневДрагомир Стойнев Драгомир Велков Стойнев е роден на 6 май 1976 г. в Триполи, Либия. Той е икономист, възпитаник на напомни, че страната ни се намира в процедура на арбитраж от страна на ЕВН за 650 милиона евро и помоли депутатите да са внимателни в изказванията си, за да не послужат техните думи като доказателство за натиск от страна на държавата срещу компаниите.

Магдалена Ташева от "Атака" се подразни от това и каза, че заради риска да се започне нов арбитраж по-добре ще бъде да си тръгнат и да не се реши проблема. Тя обяви, че много пенсионери са се оплакали, че са получили сметки за ток с двойно по-високи суми от обикновено.

Има проблем с около 67 000 абоната от региона на "Енерго-Про", заяви пред журналисти заместник-министърът на енергетиката Николай Николов преди започването на извънредното заседание на парламентарната комисия по енергетика. Комисията заседава, за да изслуша представителите на трите електроразпределителни дружества - ЧЕЗ , ЕВН и "Енерго-Про" във връзка с януарските сметки за ток и постъпили оплаквания от абонати в Североизточна България, че сметките им са завишени.

"Енерго-Про" са спазили законовото изискване отчетният период да не надвишава 31 дни, каза Николов. Разпоредили сме проверки на измервателните уреди на трите ЕРП-та, добави той, нека да изчакаме и да видим какво ще покажат те, добави той. Според заместник-министъра при откриване на нарушения, могат да бъдат наложени предвидените по закон санкции.

От "Енерго-Про" се аргументираха, че на 12 януари ние извършихме междинен отчет на потребителите. С това действие ние сме спазили закона. Когато се приемаше последната редакция през 2013 г. за периода на отчитане. Тогава от трите ЕРП-та предупредихме, че ще има подобни казуси при струпването на празници. Тогава бяхме уверени, че можем да направим междинен отчет, за да не се получат фактури с период по-голям от 31 дни. От наша гледна точна чисто технически изпълнихме това, което ни е вменено от правилата. Когато се даде точен срок за отчитане възниква ситуация, при която заради празници може да се наложи отчета да се забави с дни. По време на празниците хората не са си вкъщи и затова трудно се отчита.

Въпросът е следният, за да се постигне толкова кратък отчет трябва да се извърши междинен отчет или да се даде възможност да наемем повече хора. Това ще доведе и до увеличение на разходите за дейността.

Ние предложихме да се приеме една по-логична формула за отчет и графици на служителите, който да включва 35 дни. Може да се приемат и европейските практики, при които се отчита по-дълъг период от време, посочи Стефан Абаджиев от "Енерго-Про".

Този отговор не задоволи председателя на енергийната комисия Делян ДобревДелян ДобревДелян Добрев e заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма (ресор:, който бе категоричен, че не приема оправдания. Законите са за всички, а това, че не сте създали необходимата организация не ви оправдава.

Патриотичният фронт твърдо застават зад процедурата да бъдат отнети лицензите на трите ЕРП-та и настояват всички електромери да минат проверка в БАН или Техническия университет.

От ЕВН обявиха, че са разделили клиентите си на четири периоди, с цел да се избегне отчитането за по-дълъг период. Клиентите, при които имаме отчетени повече от 31 дни не са предоставили достъп до електромерите си.

В ЧЕЗ се създаде необходимата организация. Фактурите ни не са за период по-дълъг от 31 дни. Имаме подадена една жалба за период за отчет. След проверка се оказа, че тя е неоснователна.

Драгомир СтойневДрагомир Стойнев Драгомир Велков Стойнев е роден на 6 май 1976 г. в Триполи, Либия. Той е икономист, възпитаник на попита представителите на ЕРП-тата дали всички техни клиенти получават фактури? Според него е скандално хората, отивайки на каса да разберат колко дължат. отговорете кратко и ясно.

Да, получават такава информация. Тази група от клиенти беше по-голяма, но ние съкратихме отчетените периоди, посочиха от "Енерго-Про". За тези клиенти направихме отделен отчет. За да не създаваме напрежение ние уведомихме тази група хора по телефона, че има възможност за безлихвено разсрочване на плащането от 15 дни. Имаме клиенти, които получават електронна фактура. По-рано от дружеството се оправдаха със проблем в софтуера.

От ЧЕЗ и ЕВН увериха, че клиентите им получават фактури.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
9286 15

Свързани новини

Коментари 15

Добави коментар

2015.01.29 | 16:15

15
нали вие 250 уроди измисляте тия вратички, пак същия сценарии се изиграва като първото правителство на бойко, пак надути сметки и пак няма виновни, значи народа да си плати първо после ще гледат електромерите

2015.01.29 | 11:42

14
Nikoj niama da vi pomogne,ako sami ne si pomognete i se organizirate po vhodove i kvartali,sami si montirajte iztochnici na tok,za da ne mamiat vas i decata vi.
анонимен

2015.01.29 | 11:42

13
Произвеждаме ток,дори изнасяме,а оставяме чужденци да се гаврят с нас.Докога ще стоим пред компютрите и ще ругаем само?И докога ще оставяме т.нар.ни управници да си дават задниците,а ние ще страдаме.Разпродадоха ни държавата,за собствените си облаги,а ние си затваряме очите вече 30 години.Що за народ сме???
вчерашна

2015.01.29 | 11:41

12
Стига с тия манипулации, създава се проблем и уж това е проблема че да го оправим... Оставка!
НЕГЛАСУВАЛ

2015.01.29 | 11:41

11
Българи, или вадете сопите или умрете като робски кучета!!!
старшината

2015.01.29 | 11:40

8
ТЕЗИ ГЕРБЕРСКИ МАРОДЕРИ МАИ СИ ИСПРАЗНИХА КАСИЧКАТА ПО ПРОТЕСТИТЕ И СЕГА ТЪРСЯТ КАК ДА Я НАПЪЛНЯТ ОТНОВО -- ВРЕМЕ Е ДА ГИ ИЗМЕТЕМ СТИГА СА КРАЛИ ..
??????

2015.01.29 | 11:41

10
Явно пак не си в час , др.старшина!

2015.01.29 | 11:41

9
От цялата работа има едно хубаво нещо , народа ще намрази управляващите още повече !

2015.01.29 | 11:40

7
И в Габрово има двойни сметки с падеж 16 февруари ,а удължения срок е до 4 март,когато хората не са получили нито пенсии,нито заплати.И какво ще правим-оставаме на студено и тъмно.......
kkkkk

2015.01.29 | 11:40

6
Всичките ЕРП-та ,Лъжат. Фактурите се дават на касата за плащане.
Гошо

2015.01.29 | 11:40

5
Мен никой от Енерго-Про не ме е уведомявал за разсрочване с 15 дни на срока за плащането на втората фактура,апропо-през време на разсрочването втора пенсия ли ще получа?

Добави коментар

Свързани видеа

Свързани галерии

Водещи новини