Бареков вика ЕП и ЕК у нас заради Топлофикация

  • 27 януари 2015 13:19

  • 2594
  • 6
Бареков вика ЕП и ЕК у нас заради Топлофикация
© ББЦ

Николай Бареков води у нас представители на Европейския парламент и Европейската комисия заради безобразията на топлофикационните дружества, съобщиха от пресцентъра на партията му.

Евродепутатът и лидер на „България без цензура“ поиска изнесено съвместно заседание в България на Комисията по петициите и на Комисията по енергетика към ЕП, на което с участието на българските власти да се разгледат сигналите за нарушаване правата на гражданите от топлофикациите и монопола в енергетиката, както и да се изиска отчет на направеното от българското правителство по тези проблеми.

Това стана по време на разглеждане на пакет от петиции, внесени от български граждани срещу монопола на топлофикационните дружества и незаконната дейност, която те развиват под чадъра на висши чиновници и политици у нас.

По предложение на Бареков петицията остава отворена, като по нея ще бъде сезирана и Комисията по енергетика, на която той е член. На следващото й заседание той ще поиска стартиране на процедура по неговия сигнал за монополите в българските ЕРП-та и ТЕЦ-ове.

Проблемът е не само потребителски, той е политически. Става дума за няколко правителства, които облагодетелстват монополистите в енергетиката, посочи Бареков в днешното си изказване в Комисията по петиции на гражданите.

„Ограничени са правата и свободата на избор на голям брой граждани на Европейския съюз. Европейското законодателство забранява монополите, а България е място, където те виреят свободно, особено в енергетиката. Става въпрос за поредица от непрозрачни решения на български правителства през последните години, в които България е член на ЕС. В България има монопол на енергоразпределението, не просто има монопол на централното отопление, но има монопол и върху правата на потребителите“, категоричен бе Бареков.

Като конкретен пример той даде издаденото от български власти екологично разрешително на попадналия в Топ 10 на ЕК на най-големите замърсители ТЕЦ „Бобов дол“. Разрешителното е издадено в разрез с всякакви норми на европейското законодателство и при липсата на какъвто и да граждански контрол, алармира евродепутатът. До края на седмицата неговият сигнал за разрешителното на ТЕЦ-а ще бъде внесен в Комисията по екология.

Бареков получи пълна подкрепа от председателстващия заседанието на Комисията Пал Чаки, от евродепутата от консерваторите Рики Карлсон и от зам. - председателя на групата на ЕКР Нотис Мариас. Те подчертаха, че проблемът засяга милиони българи и петицията ще остане отворена, докато той бъде разрешен.

Тримата посочиха, че темата предизвиква особено голямо обществено внимание и е в интерес на гражданите Комисията да следи какво ще бъде направено от българските власти. Те обявиха, че следва разследване и припомняне на българските власти какви са техните задължения.

Ще бъде поискано специално становище на управляващите в България за спазването европейската директива и въпросите на монополното положение на пазара. След 7-8 месеца Комисията ще проследи дали са приети необходимите законодателни актове и как се прилагат те у нас. За разрешителното на ТЕЦ „Бобов дол“ ще бъде сезирана Комисията по околна среда към ЕП, бе решено на заседанието.

Последвайте канала на

2594 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2015.01.28 | 06:57

6
Udar po Kovachki,ne zashtita na balgarskite potrebiteli.Duduk mnogo si elementaren !
от 1 до 5 все платени

2015.01.28 | 02:08

5
....ПЛАТЕНИ
22

2015.01.28 | 01:32

4
А най - добре да им изпее "Радка пиратка" за да ги придума да дойдат....
не син

2015.01.28 | 01:31

3
Като го закъсат с гнусните "новини" и ни пускат нещо за омазания с лайна капут !

2015.01.27 | 23:25

2
Ще изпрати и арменския поп след това

2015.01.27 | 23:25

1
Колкото някой в Европа знае кой е Бюреков,толкова и му пука на някой за нас

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини