Британец живее 8 години в "примка на времето"

  • 27 януари 2015 11:34

  • 9847
  • 8
Британец живее 8 години в "примка на времето"
©

23-годишен британски студент станал жертва на най-странния случай на дежавю, регистриран в историята на медицината.

Младият човек, чието име не се споменава, не е в състояние да води нормален живот и напуснал университета, след като преживял необясним случай на проява на хронично дежавю, пише "МегаВселена".

Той престанал да гледа телевизия, да слуша радио и дори да чете вестници и списания, тъй като бил сигурен, че всичко това вече го е виждал, чувал и чел по-рано.

Пациентът съобщил на лекарите, че се „озовал в капана на примка на времето“ и чувства как всяка минута преживява своето минало. Подробности са описани в изследване, публикувано в сп. Journal of Medical Case Reports.

Медиците се видели в чудо, тъй като младият човек не страдал от неврологични разстройства, които обикновено се наблюдават у хора, често изпитващи ефекта дежавю.

Смята се, че пусков механизъм за проява на този феномен са панически атаки. Подобно състояние може да се усложни и от прием на ЛСД.

Д-р Кристин Уелс, експерт в областта на психологията от университета Шефилд Халам, твърди, че в медицинската практика това е първият случай, когато човек изпитва постоянно чувство на дежавю, чиято причина е тревога.

Макар че повечето хора от време на време могат да изпитват подобно състояние, повтарящи се и интензивни епизоди на дежавю обикновено се наблюдават у хора, страдащи от епилепсия на темпоралния лоб.

За първи път студентът се оплакал от симптоми на дежавю в началото на 2007 година, скоро след като го приели в университета. Той изпитвал необосновано чувство на тревога, по-конкретно имал страх от микроби, поради което постоянно си миел ръцете и вземал душ по два-три пъти на ден.

Тревожното състояние започнало постепенно да се влошава скоро след започване на обучението и той започнал да изпитва дежавю.

Отначало тези епизоди продължавали около минута, а след това станали доста продължителни. Например, когато отидел на някое място, той вярвал, че е попаднал в примка на времето.

„Вместо тревожното усещане за нещо познато, което обикновено се асоциира с ефекта дежавю, нашият пациент се оплакваше, че действително може да възстанови в паметта си конкретни събития от миналото, а не ги намирал просто познати.

В повечето случаи това се явява страничен ефект от епилептични припадъци или слабоумие. Но в дадения случай дежавюто по-скоро е свързано със състоянието на тревога, което е предизвикано от закъсняла реакция на невронните импулси в мозъка.

Ако тази информация се потвърди, това ще бъде първият регистриран в историята случай на „психогенно дежавю“. По такъв начин може да се направи извод, че именно стресовото състояние става причина за дежавю“, казва д-р Уелс.

Науката още не знае как и защо възниква ефекта дежавю. Съществува теория, според която нарушаването на невронната функция предизвиква временен „бъг“ при обработката на постъпващата в мозъка информация.

Сега д-р Кристин Уелс провежда допълнителни изследвания, за да докаже взаимовръзката между клиничната тревога и пристъпите на дежавю.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
9847 8

Коментари 8

Добави коментар

2015.01.28 | 19:15

8
Това нищо не е. Целият български народ живее в примка на времето вече 26 години.
Любо Ангелов от Бургас член на ПП АТАКА

2015.01.28 | 17:01

7
И тъй като сидерастката пачавретина Волен Сидеров не се показва по никакви телевизии и радиа, освен по телевизията на Аллах, Алфа ТВ, реших да драсна тук, защото Волен Сидероглу-паша, се изгуби като Рублата!Салям Алейкум братя сидерсти, да не забравите да гласувате за АТАКА, защото сме про-Руски и про-Турски националисти УНИКАЛНИ КОМУНИСТИ. Защото като гласувате за нас ще има втора АЕЦ Белене, за която ние като нация ще плащаме милиарди неустойки на братска Русия! Защото ако сме на власт ще има Южен поток, за който пак ще плащаме милиарди ако не бъде направен в полза не на България, а на русия! Братя сидерасти гласувайте за нас от АТАКА ако искате ДПС да управлява, все пак наш ибрик Волен е със Местан, затова и Путин е със Ердоган! Анадъно?!
Алах

2015.01.28 | 15:19

6
Объркал си темата,надрусан герберски сопол

2015.01.28 | 14:04

2
сега ще ти кажа ти какво си дето пишеш от името на Любо Ангелов ти си тъпата пуйка Красимира Валентинова и Зъбчова крайно време да слезнеш от ефир ДВОЙНО ДЕЖАВЮ НЯМА !!!
KOKTEILMOLOTOV

2015.01.28 | 14:05

5
TAKA E KATO PREDOZIRAT S PUDRATA I RAIGRASA I AMFETA NE 8 80godini

2015.01.28 | 14:05

4
Toq e otkliuchil shizofreniq a doktora tursesht prichinata ili e oligofren ili go tochi za pari. Postoqnnoto miene na rucete i zubite e klasicheski hristomatien primer za otkliuchvane na shizofreniq. Klasicheski!
3

2015.01.28 | 14:05

3
ДА СМЕНИ ДИЛЪРА И АЗ БЕХ ИЗМЕСТИЛ ЦЕНТЪРА ПО ЕДНО ВРЕМЕ!

2015.01.28 | 13:19

1
И аз така, като си мия ръцете имам чувството, че съм го правил и преди.

Добави коментар

Водещи новини