Откриха татуировки по гръдния кош на Йоци

  • 27 януари 2015 07:55

  • 2817
  • 0
Откриха татуировки по гръдния кош на Йоци
©

Италиански и швейцарски учени откриха със скенер неизвестни татуировки по гръдния кош на ледения човек Йоци, който е живял преди 5300 години. Така общият брой на татауировките на Йоци стана 61.

Мумията, намерена през септември 1991 г. в Алпите на границата между Австрия и Италия, е най-ранното пряко доказателство, че в Европа се правят татуировки поне от каменно-медната епоха. Досега беше трудно да бъдат описани всичките, защото епидермисът му естествено е потъмнял от продължителния престой на температура под нулата в ледника.

Някои от рисунките са много избледнели или невидими за човешко око. Според предишните изследвания татуировките му са от 40 до 60 на брой. Учените използваха нова техника с ултравиолетови, видими и близки до инфрачервените лъчи, за да изследват отново Йоци в Археологическия музей на Южен Тирол в Болцано, където се съхранява мумията.

Повечето от линиите по тялото са правени с терапевтична цел. Според предишно изследване 80 процента от татуировката на Йоци съответстват на класически точки от китайската акупунктура за лечение на ревматизъм, а други са по акупунктурните меридиани за лечение на болки в гърба и стомашни проблеми. Новооткритите татуировки не са над става и затова не са предназначени за лечение на болки в гърба или ставите. Възможно е те да бъдат свързани с камъните в жлъчката и стомашни проблеми.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2817 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини