"БДЖ-Товарни превози" отчете 30% загуби

  • 26 януари 2015 21:14

  • 1720
  • 1
"БДЖ-Товарни превози" отчете 30% загуби
©

Със 160 хил. тона са намалели превозените от БДЖ товари до 25 януари 2015 г. в сравнение със същия период на 2014 г. Това се оплакаха разтревожени служители на "БДЖ - Товарни превози", тъй като спадът е над 30%. В същото време товарооборотът на частните жп превозвачи е скочил пропорционално, пише "Стандарт".

Освен това има сигнали, според които служители на държавната компания източват тонове нафта от локомотивите. Това принуди министъра на транспорта Ивайло МосковскиИвайло МосковскиИвайло Московски е министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията в кабинета да разпореди незабавна проверка на сигнал за кражба на нафта.

През 2014 г. парите за ремонти в "БДЖ - Пътнически превози" са били едва 10 млн. лв., които са крайно недостатъчни, отчита изпълнителният директор на "Холдинг БДЖ" Владимир Владимиров. Въпреки това по-голямата част от тях са отишли за погасяване на задължения на дружеството, обяснява той.

Без реформа няма бъдеще за БДЖ, категоричен е Владимиров и допълва, че стратегията за спасение, която ще бъде готова през февруари, ще съдържа както мерки за погасяване на дълговете, така и инвестиции за закупуване на нови композиции.

До края на годината БДЖ ще обяви обществена поръчка за избор на доставчик на нови влакове, които ще бъдат изплащани с капиталов трансфер от държавата в течение на 7 години, обяснява Владимиров.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1720 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Колев

2015.01.28 | 09:53

1
Ако върнат и парните локомотиви пак ще краде това племе,въглищата с чували ще изнесат но ще се краде. А бе за горивата по корабите няма ли сигнали бе хора.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини