Бивш охранител оглави силовото ведомство на Грузия

  • 26 януари 2015 21:06

  • 1343
  • 1
Бивш охранител оглави силовото ведомство на Грузия
©

В Грузия назначиха бившия бодигард Вахтанг Гомелаури за вътрешен министър, предаде БТА, позовавайки се на "Ройтерс".

Предшественикът му Александре Чикаидзе подаде оставка в петък след убийството на мъж, който го беше обвинил, че прикрива подробности за друго убийство.

39-годишният Гомелаури беше охранител на предишния премиер Бидзина Иванишвили. Преди назначението си той служеше като първи заместник-вътрешен министър.

Премиерът Иракли Гарибашвили заяви на пресконференция, че "Вахтанг Гомелаури се отличава със своя професионализъм, честност и отговорност към работата и страната". Предишният министър Чикаидзе беше обвинен, че осигурява протекция на полицаите, участвали в операция през 2006 г., при която полицията простреля двама души.

Полицията твърди, че служителите й са отвърнали на огъня, след като е стреляно по тях. Юри Вазагашвили, бащата на един от убитите, започна кампания срещу протекцията, която според него министър Чикаидзе осигурявал на полицаите. Миналата седмица той стана жертва на бомбен атентат, докато посещавал гроба на сина си.

Реформата на вътрешното министерство беше ключов въпрос за предишното правителство, което започна кампания срещу корупцията и създаде нови полицейски сили, за да замени останалите от съветско време. Опозицията обвини вътрешния министър и полицията за нарастването на броя на престъпленията през последните две години

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1343 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
гошо

2015.01.28 | 16:01

1
ЦРУ точно такива пробутват напред.Колкото е по-прост,толкова по-добре.Има и пресен прецедент сравнително близо до Грузия-Тиквата.

Добави коментар

Водещи новини