Калфин: Майките студентки ще получават пари, когато бебето навърши 1 г.

  • 26 януари 2015 20:52

  • 5969
  • 20
Калфин: Майките студентки ще получават пари, когато бебето навърши 1 г.
©

Помощта на майките студентки, която държавата дава за раждането, да се изплаща, след като бебето навърши годинка. Това е една от мерките, които обсъжда социалното министерство за намаляване на злоупотребите с помощта, обяви социалният министър Ивайло КалфинИвайло Калфин Ивайло Георгиев Калфин е роден на 30 май 1964 г. в София. През 1983 година завършва 9-та Френска.

Другият вариант е помощта да се дава на части, а не наведнъж, обясни той. В момента веднага след раждането жена, която е записана за студентка, получава 2880 лв. помощ от държавата. Възможно било злоупотребата да се ограничи, ако плащането става при завършване на семестър и се раздели на три части, обясниха експерти от социалното министерство.

Промяната трябва да се направи заради зачестилите сигнали за млади жени, които се записват в университет вече бременни, обясни Калфин в интервю пред Нова телевизия.

Вицепремиерът разказа, че е получил много сигнали от ректори за такъв “бизнес”.

Данните на Агенцията за социално подпомагане от години показват скок на майките студентки. През 2013 г. те са били 4500, а през миналата само до октомври бяха стигнали до тази цифра. В последните 4 години броят им се е удвоил.

Социалните работници ще получат и повече права да отказват изплащането на детските помощи в пари и да ги пренасочват за покриване на такси за детски градини или закупуване на дрехи и учебници, обясни още Калфин. И в момента такъв отказ да се плащат помощи в пари е възможен, но процедурата е прекалено тромава за социалните работници, обясни вицепремиерът.

“Идеята е детските да стигат до децата, а не до техните родители”, аргументира се министър Калфин.

Обсъжда се и възможност родилите в детска възраст да не получават детски помощи. В момента има случаи, в които едновременно детски получават родилки на 14 години и техните родители.

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
5969 20

Свързани новини

Коментари 20

Добави коментар

2016.03.10 | 18:07

20
“Идеята е детските да стигат до децата, а не до техните родители”, аргументира се министър Калфин." ДО 18 ГОДИНИ ОТГОВОРНОСТ НОСЯТ ТЕХНИТЕ РОДИТЕЛИ БЕ СЕЛЯНИН. ТРЯБВА ДА ТЕ ОСЪДЯТ ЗА ГЛУПОСТИТЕ ТИ.
vgwh

2015.01.27 | 08:18

1
А като го няма още на бял свят детето , какви детски ?
Осмият

2016.03.10 | 18:06

19
ГАДОВЕ МРЪСНИ!!!
XeqtR

2016.03.10 | 18:06

18
Една помощ има, която могат да я вземат само българи с деца и тоя чифут ще я прецака. Геноцид е това! БСП и АБВ повече никога!!!!!
Елена

2016.03.10 | 18:06

17
Не спряхте с тази псевдо интеграция и социалните придобивки на циганите и искате да орежете и малкото, което образованата българка да получи, когато роди. Вместо да вземете мерки срещу тази паразитна паплач пак се мъчите да прецакате българката. Какво очаквате, ами много ясно, че и ние ще започнем да лъжем - и нашите деца искат да ядат. И ако забременея пак ще запиша висшо за да мога поне още малко да взема от държавата. Заслужила съм си ги, бачкам, плащам данъци, плащам и непосилни за семейството ни сметки за ток, защото ЕРП-тата имали липси (от къде мислите).

2016.03.10 | 18:05

16
Няма българи,няма проблем
Това е България

2016.03.10 | 18:05

15
Циганче пита баща си: - Тате какво е демокрация? - Това е онова дето всички бели работят, а ние прибираме помощите ей така. - Ма те не се ли сърдят? - Сърдят се, но това е расизъм
една българка

2016.03.10 | 18:05

14
То с тия детски от 35 лева, какво по- напред да му купиш на това дете?А, какво ще кажете за родителите, които дават хиляди левове за образованието на децата си в университетите, а насреща едно нищо. Все по-зле и по-зле е образователната ви система,пък социалната ви политика хич я няма. Я, по-добре да си раждаме децата в чужбина и да ги изучим там. Харчете си социалните помощи, давайте ги на циганите. Но някой де няма да остане и пукнат българин в тази България. Ще ви питам тогава от къде ще събирате данъци, че циганите не са от работливите.
д2

2016.03.10 | 18:03

13
Ашколсун!!! Вместо да поощрите младите и умни хора да раждат деца се чудите как да ги изгоните от България. Продължавайте да стимулирате раждаемостта на необразованите и мързеливите / най-вече циганите/ ! Това ако не е геноцид към собствения ви народ...
Влад

2015.02.02 | 16:07

12
Имах колега от бившата си работа, който се хвалеше, че с жена си решили да имат второ дете, но първо жената трябвало да стане студентка. И като роди щели да си купят кола, от парите които държавата дава на майката студентка. И след като вземат кинтите тя щяла да спре да учи. Време е да се вземат мерки в тази посока!
Пламен Съм

2015.01.28 | 22:14

11
Всичко е добре когато завършва добре. Искам да попитам аз нещо. Не, че има кой да ми отговори де, но все пак . имам следният казус . Аз съм Студент , и скоро ще ставам баща, жена ми е вече завършила т.е. не учи. И ето го готиния въпрос. Защо и аз да не получавам помощи за баща учащ се. Защо да може майката да вземе почти три бона а бащата да не може. Нали аз ако уча положението е даже по сериозно аз студент , жената родилка съвсем не може да бачка детските майтапски ... еее ко прайм . Значи както се казваше в един филм за кучета и котки може а за прасета не може ...Така ли другарю Калфин. Да се направи : Тези помощи да се давата на млади семейства на учащи родители майката или бащата ( не сме лакоми да искаме и на двамата да е) и да се изплащат веднага щом детето е РОДЕНО Казах . От утре да се действа другарю калфин , щотоооо и ние пушим цигари Кент и ядем бонбонки Тик Так

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини