Извадиха 3-килограмова тения от млад мъж

  • 26 януари 2015 19:26

  • 16739
  • 6
Извадиха 3-килограмова тения от млад мъж
© Getty Images/Guliver

Трикилограмова кучешка тения извадиха пловдивските лекари от 23-годишен мъж от Бургас. Паразитът се развивал в черния дроб на мъжа в продължение на 7-8 години, съобщиха от Втора клиника по хирургия в Университетската болница "Свети Георги", цитирано от Дарик.

Пациентът се оплаквал от тежест в дясната подребрена област. При направения преглед в болницата е установено, че във въпросния орган има киста с диаметър 20 см, пълна с 3 литра ехиконокова течност и ларви на паразита. Операцията е рутинна, коментира началникът на клиниката проф. д-р Ангел Учиков.

Според него плашещ е фактът, че случаите с наличие на тении зачестяват.

През последното десетилетие годишно в болничната клиника са били оперирани едва 10-ина души с подобни оплаквания. За последните 2 месеца това е 15-ият случай. Още поне 3-4 пациенти с ехинококоза са планирани за хирургична интервенция в близките дни, каза проф. Учиков.

Ехинококозата е глистно заразно заболяване. У нас е популярно под името „кучешка тения“. Разпространява както сред животните, така и при хората.

Основната биологична особеност на този малък по своите размери глист – дълъг от 3 до 9 мм, е, че паразитира в червата на месоядни животни като домашни и диви кучета, чакали, хиени, лисици, порове и др. Достигнали до полова зрелост, яйцта на тениите се разнасят във външната среда чрез изпражненията на изброените животни.

Ако се установи в тъканите на органи като черен дроб, бял дроб, бъбреци, панкреас, далак, главен мозък или в който и да е друг орган, зародишът се обвива в капсула под формата на малко мехурче, което в продължение на месеци и години бавно нараства. Така се образуват ехинококовите кисти, в които са разположени, обгърнати от специфична ехинококова течност, т.нар. сколекси - глистните зародиши.

Хората основно се заразяват при консумацията на сурови плодове и зеленчуци, които не са щателно измити и по своята повърхност могат да пренесат полепнали зрели яйца на тениите.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
16739 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Linna

2015.08.05 | 11:06

6
До номер 2 Абе, малоумнико, така ли се решават проблеми!?! Че по тази твоя логика повечето хора трябва да бъдат избити, понеже сме най - гадните и отровни същества на тази планета! Така не се решават проблемите!

2015.01.28 | 10:53

1
pribirai gi v kashti kato gi obichash tolkova , ako niamash miasto na selo ima ...ama da sa pribrani !!!

2015.08.05 | 11:06

5
SIGURNO E BILA 4ERWENA
ьж

2015.08.05 | 11:05

3
Да се избият всички бездомни псета, те са основен преносител на този ужасен паразит-нанасящ големи вреди на хората. Вместо да се прави бизнес с приютите за бездомни псета-трябва да бъдат избивани и така България да се оттърве веднъж завинаги от тази "кучешка" зависимост! ългария е на 2-ро място след мизерната Индия по заболяване от тения. В 21 век това е меко казано -идиотско! Цял народ сме заложници на шепа измислени "защитници" на бездомни кучета?!?!? Алоооо, не живеем в джунглата
килър

2015.08.05 | 11:06

4
А още по-добре ще е ако избием и олигофрените като теб!

2015.08.05 | 11:05

2
Слаба работа! В държавата ни от край време са се загнездили 240 тении.. нямат наяждане и никоя медицинска интервенция не ще ги отстрани!

Добави коментар

Водещи новини